„Csak” jólétet tud ígérni Johannis a magyar választóknak

A tisztelet, a jólét Romániáját ígérte csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján a magyaroknak Klaus Johannis, a  jobboldal államfőjelöltje, aki Victor Ponta kormányfővel mérkőzik meg az elnökválasztás másfél hét múlva esedékes második fordulójában.

„A románoknak, a magyaroknak a németeknek és a többi kisebbségnek is szól az üzenetem. Mindannyiunknak szüksége van a tisztelet, a jólét és a szabadság Romániájára” - tette hozzá Johannis.

Úgy vélte, rendkívül rossz üzenete van annak, hogy a Victor Ponta által vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) „közvetítők által frigyre lépett” a Nagy Románia Párttal (PRM). Arra utalt, hogy szélsőségesen nacionalista PRM Victor Ponta támogatásáról kötött megállapodást a kormánykoalíció egyik kis pártjával.

A Ponta kampányában gyakran elhangzó vádra reagálva, mely szerint Johannis Erdély elszakítására tör, kijelentette: „megengedhetetlen, hogy valaki 2014-ben olyan szövegekkel jöjjön, amelyek a 90-es évek Iliescu-korát, az etnikai uszítás korát jellemezték”.

Klaus Johannis úgy vélte, a kommunista kor politikai diskurzusa köszön vissza számára az ellenjelöltje kampányában, amikor a szégyenérzet nélkül mondják a feketére, hogy fehér, és állítják, hogy „2015-től tej és méz fog folyni az országban”. Hozzátette, 25 évvel a forradalom után teljes rendszerváltozásra, új elnökre, új kormányra, új parlamentre, a közéletben pedig új arcokra van szükség. Úgy vélte, a változást a csúcsról, az elnöki tisztségből kell elindítani, de annak a sikeréhez a társadalom egészére szükség van.

Töröltetné a mentelmi jogot

„Elnökként garantálom az igazságszolgáltatás függetlenségét, és vállalom, hogy nem hirdetek ki amnesztiatörvényt. (...) Nem fogok megkegyelmezni egyetlen korrupt politikusnak sem”  - jelentette ki Johannis. Azt is hozzátette, nem igényli az elnököt megillető mentelmi jogot, és a parlamenti képviselők mentelmi jogát is csak a politikai véleménynyilvánítások körére korlátozná.

„Kijelenthetem, hogy Victor Ponta veszélyt jelent Romániára, a demokráciára, a gazdaságra, és az ország euro-atlanti orientációjára” - fogalmazott Johannis. A gazdaság veszélyeztetését abban látta, hogy a kormányfő „ígérget jobbra-balra”, de képtelen koherens gazdasági programot megfogalmazni.

Románia nemzetközi kapcsolatai veszélyeztetését abban látta, hogy szerinte Victor Ponta eltávolítja az országot azoktól a céloktól, amelyek Romániát európai partnereihez, és az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik. „Ha megválasztják Victor Pontát, valós a veszélye annak, hogy az igazságszolgáltatást kiszolgáltatja a korruptaknak” - állapította meg Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?