Johannis nem alkudozik a kiesett jelöltekkel

Klaus Johannis nem akar szavazatokról alkudozni a választási versenyből kiesett jelöltekkel - erősítette meg kedden a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, aki november 16-án Victor Ponta szociáldemokrata kormányfővel fog megmérkőzni az elnökválasztás második fordulójában.

Johannis, aki a voksok 30 százalékát szerezte vasárnap, arra reagált, hogy ellenfele kedden három kiesett elnökjelölt támogatását is megszerezte, akik együttesen a voksok mintegy tíz százalékát kapták. Mint korábban megírtuk, Corneliu Vadim Tudor, Teodor Meleșcanu és Călin Popescu-Tăriceanu is Pontát támogatja.

Johannis rámutatott: a szavazatuk felett a választók rendelkeznek, őket akarja megnyerni. A jobbközép pártszövetség jelöltje elfogadhatatlannak nevezte a szavazatokkal való üzletelést, és kizárta azt, hogy támogatásukért tisztségeket ígérjen volt versenytársainak.

Johannis hazugságnak nevezte azokat a - szociáldemokrata kampánystáb által terjesztett - vádakat, miszerint Erdély elszakítására törne, illetve a nyugdíjak csökkentését tervezné. Szerinte a róla terjesztett hazugságok ellenfele kétségbeesését jelzik, miképpen azt is elgondolkodtatónak tartotta, hogy Ponta a PRM-vel készül a - választási kampányában ígért - "nagy egyesülésre".

Az ACL elnökjelöltjét keddi sajtóértekezletén arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Tőkés László és az Erdélyi Magyar Néppárt állítólag őt támogatja a második fordulóban, annak reményében, hogy megválasztása esetén segítene nekik etnikai autonómiát kialakítani Erdélyben. Johannis rámutatott: ő minden szavazatnak örül a választó nemzetiségétől és vallásától függetlenül. Hozzátette: olyan regionalizáció híve, amely a közigazgatás korszerűsítését eredményezi és gazdasági fejlődést hoz. "Márpedig az etikai alapú regionalizáció nem hoz ilyen eredményt" - vélekedett Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?