Három miniszterelnök-jelöltje van Pontának

Kedden, a kormánykoalíció tárgyalása után Victor Ponta bejelentette, kiket javasol a miniszterelnöki székbe, amennyiben megnyeri az államfőválasztás második fordulóját is.

A jelenlegi miniszterelnök három névvel rukkolt elő: első számú opciója Călin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök, a Liberális Reform Párt (PLR) elnöke, aki korábban támogatásáról biztosította őt, a második Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzó-helyettese, a harmadik pedig George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetője. Teodor Meleşcanu csapata tanácsadója lenne.

A miniszterelnök szerint a "legjobb megoldás" az lenne, ha Călin Popescu-Tăriceanu alakítana kormányt. Ugyanakkor közölte, hogy a volt kormányfő vezett Liberális Reformista Párt (PLR) keddtől tagja a koalíciónak.

Ponta kijelentette, nem egyetlen nevet javasol, a parlamentnek kell megszavaznia a miniszterelnököt, akivel ő majd együttműködik. Amennyiben államfőnek választják meg, december 21-ig marad miniszterelnök: ebben a periódusban véglegesítik a költségvetést és állapítják meg az új kormány felépítését.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?