Victor Ponta szövetségese lett Vadim Tudor

Megvan Victor Ponta első szövetségese a választások második fordulójában: Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke a szociáldemokrata államfőjelöltet támogatja.

A PRM és a kormányzó koalícióban résztvevő Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) kedden együttműködési megállapodást  kötött, az egyezséget Vadim Tudor és az UNPR-elnök Gabriel Oprea látta el kézjegyével.

A szélsőséges nacionalista párt 3,68 százalékot elérő elnöke az első helyezést elérő Pontára adja a voksát két hét múlva – közölte Vadim Tudor az UNPR alelnökével, Neculai Ontanuval együtt tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Vadim Tudor elmondta, véget kell vetni a "gyalázatos bebörtönzéseknek", mint amilyen a volt miniszterelnök Adrian Năstase és Viorel Hrebenciuc PSD-s politikus, az alsóház egyik volt alelnökének "szégyenletes meghurcoltatása" volt. "Megvannak a bűneik, de az érdemeik is" – fogalmazott a PRM-elnök hozzátéve, támogatna egy amnesztia-törvényt.

Victor Ponta a PRM-re utalva korábban többször hangsúlyozta, hogy - Románia egyes szomszédaival és a nyugat-európai folyamatokkal ellentétben - Romániában sem 2008-ban, sem 2012-ben nem került szélsőséges párt a parlamentbe. Október közepén ugyancsak az UNPR kötötte meg a megállapodást - a magát a romák nemzetközi királyának tartó - Dorin Cioabával, a Romák Demokratikus Szövetsége Pártjának elnökével arról, hogy a roma közösség Victor Pontát támogassa az elnökválasztáson.

Kimaradt?