Uniós forrásokból építenének aquaparkot Szilágysomlyón

Európai uniós forrásokból építenének aquaparkot Szilágysomlyón, a Broszkó (Broscarie) strand közelében, a város és Szilágyperecsen között.

Szabó Ernő Csaba városgazda elmondta, a település polgármestere nemrég az európai alapokért felelős miniszterrel találkozott, és a megbeszélt témák között szerepelt egy aquapark létrehozása, amely a remények szerint Szilágy megye egyik legnépszerűbb turisztikai szabadidőközpontja lehetne.

A tervek szerint az európai forrásból épülő aquapark és a termálvizes medencék számos turistát vonzanának a városba. A szilágysomlyói aquapark a nagyváradiéhoz lenne hasonló, ezért a Nymphaea vezetősége nemrég a városba látogatott, hogy felmérje a hozzájuk hasonló aquapark létrehozásának lehetőségét.

A városgazda elmondta, jelenleg a beruházáshoz szükséges forrás, támogatás megszerzése a cél, amennyiben finanszírozást kapnak az aquapark megépítésére, elkezdik a munkálatokat. Szilágysomlyó a szabadidőközpont, a Báthory-vár és a Silvania pezsgőgyár révén a megye egyik legjelentősebb turisztikai célpontjává válna, ahonnan könnyen megközelíthető a hagymájáról, falumúzeumáról, Báthoryakról ismert Szilágyperecsen, a boráról nevezetes Kémer és Kárásztelek, valamint Szilágynagyfalu és környéke.Illusztráció: Aquapark Nymphaea Oradea/Facebook

„A kelet-magyarországi üdülőhelyek mintájára ötvözni lehetne a gyógyturizmust a történelemmel és a gasztronómiai turizmussal. Jó úton járunk, elkészítettük a műszaki dokumentációt, amit az elkövetkezendő időszakban továbbítunk, ha a tervünk sikerül, gazdasági fellendülésre, munkahelyteremtésre számíthatunk. Egyik célunk a turisták számának megduplázása a 2021–2027 közötti uniós finanszírozási időszakban. Minden helyi közösségnek szüksége van fejlesztési stratégiára, mert csak így tartható fenn a fejlődés” – mondta Szabó Ernő.

A városban lévő Broszkó strand felújítása, aquaparkká alakítása már 2013-ban felmerült, mert az ott lévő gyógyvíz hatása hasonló a félixi és a hajdúszoboszlói fürdő vizéhez. Az érintettek számos nemzetközileg elismert üdülőhelyet látogattak meg Magyarországon és Romániában, hogy átvegyék az ottlévő szabadidőközpontok modelljét, mert fontosnak tartották, hogy a szilágyságiakat a megyében tartsák, egy kis kikapcsolódásért ne kelljen több száz kilométert utazniuk külföldre, Nagyváradra vagy Szatmárnémetibe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?