Újabb vonatvásárlási tendert érvénytelenített a bíróság

A kormány 62 motorvonatot vásárolna 3 milliárd lejt meghaladó értékben.  

A vasúti reformért felelős hatóság (ARF) éppúgy képtelen megfelelően menedzselni a vonatok beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokat, ahogy az közúti infrastruktúráért felkelős országos társaság (CNAIR) sem boldogul az útépítésre kiírt tenderekkel.Pesa szerelvény | Fotó: Facebook/Ghana The Motherland

A Bukaresti Táblabíróság jóváhagyta az Alstom által 62 motorvonat beszerzésére kiírt tender végeredménye ellen benyújtott keresetet. A Bírásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) korábban elutasította az Alstom beadványát, a bíróság azonban felülbírálta a testület döntését.

Az ARF idén januárban kötötte meg a 62 motorvonatra vonatkozó szerződést. A lengyel PESA több mint 3 milliárd lejért vállalta a szerelvények legyártását. Az, hogy a szerződést érvényteleníteni kell vagy csak felfüggeszteni, azt követően derül majd ki, hogy az ARF megkapja a bíróság döntésének a részletes indoklását.

Korábban a Bukaresti Táblabíróság helyt adott egy másik, 20 hosszútávú szállításra alkalmas szerelvényekre kiírt közbeszerzési eljárás ellen beadott keresetnek is.

A hidrogénvonatokra decemberben kiírt tender még folyamatban van. Ezt korábban már kétszer meghirdette az ARF, eredménytelenül. A kormány az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szeretné finanszírozni 12 hidrogéncellás vasúti szerelvény beszerzését 2,46 milliárd lej értékben. Szinte biztosra vehető, hogy a pénznek búcsút inthetünk, ugyanis a PNRR-s finanszírozás egyik feltétele a szerződésnek 2023 végéig történő megkötése lett volna. A másik feltétel a vonatok leszállítása 2026 augusztusáig, amire minimális az esély.        

Kapcsolódók

Kimaradt?