Ügyes trükk inflációs időkben: a termelők tartják az árat, de csökkentik a mennyiséget

Az ügyes üzletemberek tudják, hogyan keltsék azt az illúziót a vásárlókban, hogy nem fizetnek többet a vásárolt áruért.

„2020 végén 160 darab Huggies Elite Soft pelenka 140 lejbe került, most 153 lejbe, de csak 144 darab van a csomagban” – nyilatkozta a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilapnak egy anyuka, aki az elmúlt, közel két évben folyamatosan egy bizonyos gyártó ugyanazon termékét vásárolta.

Ez a technika nem újkeletű, régóta ismert a marketing és az árképzés területén, az utóbbi időben azonban a gyártók egyre gyakrabban élnek vele. Ennek az oka a 15 százalék körüli infláció, amit egyes cégek úgy próbálnak palástolni, hogy kevesebb terméket kínálnak ugyanolyan vagy csak kissé megemelt áron, mint korábban.Fotó: Agerpres/Xinhua

„Vannak termékkategóriák, ahol az előre csomagolt mennyiségek lényegesen lecsökkentek. Ha korábban 500 grammos adagokról beszéltünk, akkor most már csak 300 grammosokról. Most, hogy minden drágább, a kliensek változtatnak a fogyasztási szokásaikon, figyelnek arra, hogy mennyit vásárolnak, nem pazarolnak” – nyilatkozta a ZF-nek ifj.Radu Timiș, az egyik legnagyobb hazai élelmiszeripari vállalat, a Cris-Tim vezérigazgatója.

Az áruházláncok szerint nincs szó általános gyakorlatról. „Nem sok ilyen jellegű példát látunk. Általánosságban a piac megtartotta a bevált kiszereléseket. Észrevettük azonban, hogy a vásárlók inkább a kínálatban szereplő kisebb kiszerelést választják, illetve a kedvezőbb árú hasonló termékeket” – nyilatkozták a ZF megkeresésére a Penny képviselői.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A gyártók ugyanakkor elismerik, hogy élnek ezzel a trükkel. „Kisebb mennyiségeket csomagolunk egybe, mert alkalmazkodnunk kell az ügyfelek igényeihez. Nincs választásunk, alkalmazkodnunk kell a jelenlegi helyzethez” – mondja Vasile Lucuț, a Szatmár megyei élelmiszeripari cég és áruházlánc, az Unicarm tulajdonosa.

„Az ember nem engedheti meg magának, hogy többet fizessen a megszokott mennyiségért. Az egyesület tagjai közül a Cris-Tim árulja kisebb kiszerelésben a termékeit, valamint a The Family Butchers és az Agricola” – nyilatkozta Dana Tănase, a Román Hússzövetség ügyvezető igazgatója.

„Az ártanácsadók elmagyarázzák a kiskereskedőknek, hogyan győzzék meg a fogyasztókat, hogy többet fizessenek kevesebbért” – William Poudstone, a világsikert aratott Priceless (Megfizethetetlen) című könyv szerzője. Ugyanezt csinálják a hazai gyártók és kereskedők is.

Kapcsolódók

Kimaradt?