banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Továbbra is csak Bukarestbe lehet eljutni a nevében nemzetközi nagyváradi repülőtérről

A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér csak a nevében nemzetközi, mert a jó ideje tartó politikai csatározások miatt elmaradt a légikikötő korábban beharangozott fejlesztése, így a bihari megyeszékhelyről még mindig csak Bukarestbe lehet repülni.

Annak ellenére, hogy a 2016-ban megkezdődött önkormányzati ciklus elején még mindenki bizakodó volt a nagyváradi repülőtér fejlesztése ügyében, mára kiderült: Bihar megye lakosságának gazdasági potenciálja nem teszi lehetővé a légikikötő kívánt fejlesztését és a szépreményű terveknek megfelelő külföldi járatok indítását. Főleg, hogy Magyarország második legnagyobb nemzetközi repülőtere, a debreceni mindössze 65 kilométernyire fekszik Nagyváradtól.

Miközben Kolozsváron, Temesváron és Szatmárnémetiben újabb és újabb külföldi járatok beindítását jelentik be, Nagyváradon a két román légitársaság, a Tarom és a Blue Air is a bukaresti járatainak időpontjaival zsonglőrködik, hogy minél jobban kiszolgálja az alig megmutatkozó igényeket.

A Ryanairt jól ismerik Nagyváradon. Korábban már számos járatát leállította a bihari megyeszékhelyen | A szerző felvétele

Az egyetlen külföldi társaság, amely jelen állás szerint menetrend szerinti járatokat indítana Nagyváradról, az a Ryanair. Ez is csak azért, mert a nagyváradi önkormányzat egymillió euróval segítene az üzemeltetésben. Egyébként ez az a vállalat, amelyik még jóval a koronavírus-járvány előtt – amikor még éppen a váradi polgármesteri hivatal kommunikációja szerint „dübörgött” és „soha nem látott szintre” nőtt a turizmus a bihari megyeszékhelyen – sorra lemondta a Nagyváradra érkező vagy innen induló járatait, arra hivatkozva, hogy az óriáscégnek gazdaságilag nem jövedelmező ezeknek a fenntartása.

Annak idején elhangzott, a fapados légitársaság gépei túl alacsony telítettséggel közlekedtek, ezért a vállalat a járatok többsége esetében nem számolhatott gazdasági megtérüléssel. A Ryanair annak ellenére lépett vissza, hogy több évre szóló érvényes szerződése volt a nagyváradi repülőtérrel. Igaz ugyan, hogy bár a járatokat törölte, a célállomás-licenceket nem mondta vissza, így azokra az európai repterekre, amelyekre az ír vállalat megszerezte a reptérhasználati engedélyeket a nagyváradi járatai számára, más társaság nem indíthatott gépeket. Így maradt a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatok nélkül.

Volt idő, amikor teltházzal működött a váradi repülőtér, de még így sem érte meg a légitársaságoknak ide, illetve innen repülni

A Ryanair gazdasági okokra hivatkozó visszalépése heves politikai csatározásokat eredményezett. A megyevezetőséget akkor alkotó PSD–RMDSZ–ALDE koalíciót össztűz alá vette a még ellenzékben lévő PNL, amelyhez jelentős háttértámogatást biztosított a párt holdudvarához tartozó és főleg nagyváradi önkormányzati cégek finanszírozásával megsegített sajtó.

Éveken át tartó ádáz küzdelem zajlott azért, hogy a repülőtérre visszahozzák a külföldi járatokat, eredménytelenül. Időközben menesztették a repülőtér igazgatóját is, de az új struktúra kialakítása sem hozta meg a várt eredményt. Végül az a megoldás született, hogy az RMDSZ-es megyei vezetőség átengedte a repülőtér irányítását az ellenzéknek.

A tavaly őszi helyhatósági választási eredmények alapján megalakult új, liberális többségű megyei önkormányzati képviselő-testület és a PNL-s elnökség azonban képtelen felmutatni azokat az eredményeket, amikre a kampányában folyamatosan hivatkozott.  Számukra ebben a témában mondhatni kapóra jött a koronavírus-járvány okozta közlekedési válság, így most találtak egy valós indokot, amire rá lehet fogni a nemzetközi járatok indításának folyamatos halasztását.

Eközben Kolozsváron, Temesváron, de még a jóval kisebb Szatmárnémetiben is új külföldi járatok beindításáról cikkeznek az újságok, a nagyváradi székhelyű megyei vezetőségnek azonban további nagy szerencséje, hogy ezekről nem, vagy csak alig szerez tudomást a Bihar megyei közvélemény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a Tarom és a Blue Air is bejelentette, hogy elindítja Nagyváradról a nemzetközi járatait, de egyikből sem lett semmi. Ennek okáról talán a Tarom-járatok meghiúsulását bejelentő közlemény írja le a legjobban. Arról volt szó, hogy a román állami légitársaság 2019 tavaszán Barcelonába és Milánóba is indít járatokat, ám hiába hirdették ezeket, járatonként átlagosan mindössze hét jegyet sikerült eladni.

Az utóbbi fél évben a váradi repülőtér többször is bejelentette, hogy – a mintegy egymillió eurós önkormányzati támogatásnak betudhatóan – a Ryanair elindítja menetrend szerinti járatait Londonba, Milánóba, Bolognába és Düsszeldorfba. Eredetileg 2020 decemberében kellett volna felszállniuk az ír légitársaság gépeinek Nagyváradról, azonban a járványra hivatkozva a járatok beindítását elhalasztották előbb február végére, majd pedig júliusra.

A repülőtér honlapján fellelhető legfrissebb információk szerint július 1-jén repül a Ryanair először Bolognába, és július 3-án indulnak a heti kétszeri járatok a London Stansted, Düsseldorf Weeze és Milánó Bergamo repülőterekre.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?