Tovább drágul az áram: a májusi piaci ár hétszerese volt a maximált lakossági tarifának

A különbözetet a kormánynak a központi költségvetésből kell megtérítenie a szolgáltatóknak.

Folyamatosan drágul a villanyáram, ami fokozódó terhet jelent a költségvetés számára. A bukaresti áramtőzsde (OPCOM) adatai szerint jelenleg 1193 lej/MWh áron kötnek szerződéseket jövőbeli szállításokra a LE-Flex platformon. Áprilisban még csak 1007 lej/MWh volt az átlagos ár, vagyis egy hónap alatt kb. 19 százalékos drágulás következett be. A korábban megkötött, 2022 májusi szállítási határidejű szerződések 468 lej/MWh-ás átlagára kifejezetten bagatellnek tűnik a jelenlegi árak mellett.Mi lesz a fogyasztókkal 2023 áprilisától? | Fotó: Agerpres

Az 1193 lej/MWh az az ár, melyen a szolgáltatók a villanyáramot vásárolják, A kormány által hozott árkorlátozási rendelkezés értelmében a lakossági fogyasztóknak ennek csupán a töredékét kell kifizetniük: havi 100 kWh fogyasztásig 0,68 lej/kWh a tarifa, 100 és 300 kWh között pedig 0,80 lej/kWh.

Ebben a maximált fogyasztói árban más költségek is benne foglaltatnak, az elhasznált áramra, az alacsonyabb tarifa esetén 0,16 lej/kWh, vagyis 160 lej/MWh esik. Ez azt jelenti, hogy a májusban kötött szerződések alapján az elkövetkező hónapokban szállítandó áram árának mi, fogyasztók, csupán a 13,4 százalékát fogjuk kifizetni. A különbözetet a kormánynak kell állnia, kifizetnie a szolgáltatóknak.

A májusban megkötött szerződések átlagárából tehát 1033 lej/MWh-t a központi költségvetésből kell majd fedezni. Romániában a háztartási fogyasztás, a kormány 2017-ben elfogadott, a 2019 és 2030 közti időszakra vonatkozó energetikai stratégiája szerint évi 10 TWh, vagyis 10 millió MWh körül van. Ebből az következik, hogy az aktuális árak mellett egy év alatt 10,3 milliárd lejt kell kivenni a központi költségvetésből a lakossági fogyasztás árkompenzációjára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az előző, 2021 november 1. és 2022 március 31. közti árszabályozás sokkal kisebb terhet rótt a költségvetésre, ennek ellenére, bár a kormánynak április végéig át kellett volna utalnia a villanyáram beszerzési és maximált ára közti különbözetet a szolgáltatóknak, még mindi milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik utóbbiaknak.

Szakértők szerint, amennyiben az árkülönbözet megtérítése az elkövetkező időszakban is akadozni fog, az fizetésképtelenné tehet sok áramszolgáltatót. 2022 áprilisától a háztartási fogyasztók a jelenlegi tarifa többszörösét fizethetik majd az áramért, hacsak a kormány nem szabályozza majd továbbra is az árakat, feltéve, hogy lesz rá pénz.

Kapcsolódók

Kimaradt?