Több mint 358 millió euróval támogatják a kisvállalkozásokat – megjelent a pályázati útmutató

Közzétette az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató (4.1.1-es) kiírás pályázati útmutatóját. A lehívható támogatás összértéke 358,3 millió euró, azonban a meghatározott összegen felül még 20 százalékot lehet leszerződni, így a teljes összeg, akár a 430 millió eurót is elérheti. A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások legkevesebb 50 ezer, legtöbb 1 millió euróra pályázhatnak.

„A koronavírus-járvány gyökeresen megváltoztatta az életünket, nagyon sok vállalkozást súlyosan érintett, sokan kerültek nehéz helyzetbe és segítség nélkül nem tudnak talpraállni. Ezzel a pályázati lehetőséggel mi most ezeknek a cégeknek akarunk segíteni, támogatni abban, hogy ilyen nehéz körülmények között is folytatni tudják tevékenységüket. Egy bátor, környezetünket védő kiírást teszünk közzé, ahol a termeléssel foglalkozó mikro, kis és közepes vállalkozások egy millió euróra pályázhatnak. Ezáltal új munkahelyeket hozunk létre, konkrét lépéseket teszünk a környezetünk védelmére is, és támogatjuk az innovációt” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ államtitkára.

Illusztráció forrása: Adobe Stock

A pályázat emellett abban is segítséget nyújt a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy környezettudatosabb legyen a működésük, és a digitális átállást is megvalósítsák.

A pályázaton olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, kulturális és előadóművészetek, adminisztráció és a vendéglátóipar terén tevékenykednek.

A pénteken megjelent útmutató hosszas konzultációk eredménye, végleges formáját csak az Európai Bizottság állami támogatási rendszert jóváhagyó határozata után lehet elfogadni, de érdemi változás nem várható. Ilyen körülmények között a minisztérium becslése szerint március 21-én kezdődik a pályázatok leadása és a pályázási időszak március 25-én zárul le.

A pályázati útmutató az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának honlapján található ide kattintva. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?