Év végéig 3,8 milliárd euró érkezik az országba a helyreállítási terv révén

Romániának decemberben kellene megkapnia az első pénzösszeget, mintegy 3,8 milliárd eurót az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt beruházásokra – közölte elsőként Hegedüs Csilla, az európai alapokért felelős minisztérium államtitkára. Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei tanácsának (Ecofin) csütörtöki ülésén vett részt, majd ezután nyilatkozott a sajtónak.

„Zöld utat kapott Románia Országos Helyreállítási Terve az Európai Bizottságtól a végső jóváhagyási szakaszban. 2026-ig 29,2 milliárd euró érkezik az országba ahhoz, hogy közösségeinket fejlesszük, hogy egy digitálisabb, zöldebb országot építsünk, hogy 21. századi körülményeket teremtsünk! Hamarosan a hivatalos döntést is aláírják” – írta közösségimédia-oldalán Hegedüs Csilla, az európai alapokért felelős minisztérium államtitkára. Ugyanakkor tudatta: „Az elkövetkező időszakban érkezik az első adag, 3,8 milliárd eurós finanszírozás. Kezdődhet a munka!”

Hegedüs Csilla korábban erdélyi körúton mutatta be a helyreállítási tervet az önkormányzati vezetőknek | Fotó: a politikus Facebook-oldala

Hegedüs Csilla azt is imertette, hogy az Országos Helyreállítási Terv minden dokumentuma, komponensekre lebontva és a teljes költségvetés elérhető itt a szakminisztérium honlapján.

Florin Cîţu az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei tanácsának (Ecofin) ülése után elmondta, a tanácskozás szokatlanul rövid volt, senki sem tett fel kérdéseket a tervvel kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy mindenki elfogadta azt. Hangsúlyozta: Brüsszel megtett mindent, ami az ő feladata volt, most a román hatóságok munkájának kell következnie. Emlékeztetett, hogy a helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását egy korábban elfogadott sürgősségi rendelet szabályozza, és a továbbiakban egy kormányhatározat elfogadására is szükség van.

Arra a kérdésre, hogy a szükséges jogszabály-módosításokat végrehajthatja-e egy ügyvivő kormány, Florin Cîţu elmondta: egyes módosításokat a parlamentben is el lehet fogadni, de fontos lenne, hogy legkésőbb jövő héten teljes jogkörű kormánya legyen az országnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?