Teljesen új lakónegyedet építenek Zilahon bölcsődével, sportkomplexummal

Kiépül a zilahi Liget negyed azon a húszhektáros területen, amelyet 2010-ben az önkormányzat a hadügyminisztériumtól kapott. A közeljövőben két ANL-tömbházat adnak át, jelenleg építik az uszodát és a sportpályát, továbbá egy bölcsőde építésére kiírt pályázat közbeszerzése is folyamatban van.

ANL-tömházak | Fotó: Kulcsár Mária

Fazakas Miklós alpolgármester a Maszol érdeklődésére elmondta, az Országos Lakásügynökségen keresztül két ifjúsági tömbházat, egy tíz- és egy hatemeletest építettek a fiatalok számára a Liget (Dumbrava Nord) negyedben. A belső munkálatok még zajlanak, jelenleg utóbbinál a gáz-, víz- és szennyvízhálózat kiépítésén dolgoznak, a tízemeletes tömbház A lépcsőházának utolsó három emeletén, gázbevezetésen és a felvonó beépítésén dolgoznak. A B lépcsőház felső négy emeletének pedig az utolsó simításait végzik a szakemberek, a felvonót és az ajtókat helyezik be.

Épül a sportbázis

Az Országos Befektetési Alapon (CNI) keresztül új sportbázis, nagyméretű, az UEFA által is jóváhagyott műfüves labdarúgópálya épül a negyedben. A munkálatok elkezdését 2022. május 23-án rendelték el június 2-ára, a kivitelezési határidő 9 hónap, a beruházás értéke 5 273 803 lej. ,,Szeretnénk, ha ez a projekt még idén megvalósulna, támogatjuk a kezdeményezést, ha gondok merülnének fel a kivitelezés során, megtaláljuk rá a megoldást" – nyomatékosította Fazakas Miklós.

Jól haladnak a sportpálya munkálataival | Fotó: Zilah Önkormányzata

A megvilágított tartánpálya mellett két autóbusz és 55 gépkocsi számára parkolót alakítanak ki, a sportközpontban futballozni, röplabdázni és kézilabdázni is lehet.

Jól haladnak a tanuszoda munkálataival

A tervek szerint zajlik a zilahi új uszoda építése is. Jelenleg a medence alapozásán, a betonréteg leöntésén dolgoznak, ezzel párhuzamosan elkezdik az öltözők felépítését is. A munkálatokat április 4-én kezdték el, és remélhetőleg 10 és fél hónap alatt elkészülhet a tanmedence, és a hozzá tartozó öltözők, mosdók, melléképületek.

Ilyen lesz az uszoda | Fotó: Zilah Önkormányzata

Az uszoda mellé parkoló és járda épül, a beruházási projektet az Országos Befektetési Alap (CNI) finanszírozza, a beruházás teljes értéke 8,5 millió lej. Az uszodát a sportórákon a gyermekek, az iskolaidőn kívül az úszást kedvelők is használhatják.

Új bölcsődét is építenek

A fejlesztési minisztérium jóváhagyásával Zilahon 100-110 gyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek, ennek a közbeszerzési eljárása zajlik éppen. Az alpolgármester elmondta, a jövőre nézve folytatnák a negyed kiépítését, az igényeknek megfelelően játszóteret, parkokat alakítanának ki, és kiterjesztenék a tömegközlekedést, hogy a helyi Transurbis járatai oda is eljuthassanak.

„A város terjeszkedik, a lakosok száma nő, mindezt figyelembe véve, a helyi közösség érdekében, a megyeközpont további fejlesztését tervezzük, hogy befogadó, fenntartható, élhető és szerethető városban élhessünk, jövőbe mutató várost építsünk. Ezért dolgozunk továbbra is. Folytatjuk a nagyberuházásokat, jól halad a nyertes, európai uniós programok lebonyolítása, újabb pályázatok elkészítését és leadását tervezzük” – tette hozzá az alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?