Tavaly is a Lidl volt a legnagyobb hazai kiskereskedő

A tíz legnagyobb romániai áruházlánc közül nyolc nyereséggel zárta a tavalyi évet, írja az economedia.ro.

Tavaly is a Lidl volt a legnagyobb hazai kiskereskedelmi vállalat. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a német diszkont áruházlánc 2022-es árbevétele 18,5 milliárd lej volt, 26 százalékkal több, mint egy évvel korábban, s kb. 1 milliárd lej profitot termelt.Fotó: Facebook/Lidl

A második a szintén német Kaufland volt, 16,04 milliárd lejes forgalommal. A vállalat bevételei 15 százalékkal nőttek tavaly. A dobogó harmadik foka a Carrefournak jutott. A hipermarketeket, szupermarketeket, diszkont áruházakat és kisboltokat üzemeltető francia vállalat bevételei 12 százalékkal növekedtek 2022-ben.

A negyedik helyre a Profi került, 11,7 milliárdos árbevétellel. Az első négy hely változatlan 2021-hez képest, az ötödikre azonban feljött a Metro C&C. A német áruházlánc a Mega Image-t előzte meg tavaly, előbbinek 9,3, utóbbinak pedig 8,7 milliárd lej árbevétele volt.

Előrelépett a Penny is, nyolcadikról a hetedik helyre. A diszkont áruházlánc árbevétele 7,1 milliárd lej volt tavaly. Az Auchan ellenben visszacsúszott egy hellyel, a nyolcadikra, 6,9 milliárd lejes árbevétellel.

A tízes toplistát, akárcsak egy évvel korábban, a Selgros C&C  és a Cora zárja, 4,2, illetve 1,5 milliárd lejes árbevétellel.

Az első tízbe kizárólag multinacionális áruházláncok kerültek be. A legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a Penny bevételei nőttek tavaly. A tíz legnagyobb kiskereskedő közül nyolc nyereséggel zárta a tavalyi évet, csak a Profi és a Cora voltak deficitesek, 285, illetve 33 millió lej veszteséget könyveltek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?