Sztrádaépítés Romániában: 4 éve hirdették meg a tendert, most írják alá a szerződést

A tervezésre és az építésre elég lesz 34 hónap, legalábbis a megrendelő előzetes számításai szerint.

A napokban aláírásra kerül a majdan Bukarest körgyűrűjeként szolgáló A0-ás autópálya utolsó, kivitelező nélküli szakaszára vonatkozó szerződés. Normális esetben ennek csekély hírértéke lenne, csakhogy a szóban forgó sztrádaszakasz tervezésére és megépítésére 2019-ben írták ki a tendert.Az A0 egy másik szakasza | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A helyzet abnormális voltát Ionel Scrioșteanu, a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára is elismerte. „Most kellene megtörténjen az átvétel, a munkálatok befejeztét követően, de a tervezésre vonatkozó szerződés lesz aláírva. (…) Remélem, hogy véget ér ennek a sztrádaszakasznak az eposza, s figyelmeztettem a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) közbeszerzési osztályát, igényelni fogom ennek a tendernek a részletes elemzését, hogy meg lehessen hozni a szükséges intézkedéseket, s ne ismétlődhessen meg az, hogy a versenytárgyalás több időt vegyen igénybe, mint a tervezés és a munkálatok elvégzése” – idézi az economedia.ro az államtitkárt.

Az A0-ás autópálya 1-es szakaszának a tervezését 12, a megépítését pedig 22 hónap alatt kell elvégezni. Ez kevesebb, mint amennyi időbe telt kijelölni a kivitelezőt.

A maratoni hosszúságúra nyúlt közbeszerzési eljárás győztese a Pizzarotti. Ez a tény nem sok jót ígér a továbbiakra, mivel az olasz vállalat dolgozik a moldvai autópálya Ploiești és Buzău közti szakaszán is, gyenge eredménnyel. Egyes részeken még csak a munkálatok 10 százalékát végezték el, annak ellenére, hogy az átadási határidő 2024 áprilisa.

Időközben a Pizzarotti kapott még egy fontos megbízást, a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal korszerűsítésén fog dolgozni. Ebben az esetben a pozitívum az, hogy a főkivitelező nem a Pizzarotti, hanem a szintén olasz Astaldi.

Kapcsolódók

Kimaradt?