Székelyföldi autópálya: öt év, nulla kilométer, még kivitelező sincs

A Marosvásárhely-Nyárádszereda szakaszra kiírt tendernek kihirdették az eredményét, ám óvást nyújtottak be ellene.

Öt év telt el azóta, hogy Klaus Iohannis kihirdette a Moldvát Erdéllyel összekötő, a Székelyföld északi részét átszelő autópálya megépítéséről rendelkező törvényt. A jogszabály 4 évben szabta meg a sztráda megépítésének határidejét, ami egy komolytalan és teljesíthetetlen vállalás volt.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Azóta hét miniszter fordult meg a szállításügyi tárca élén (Lucian Șova, Rovana Plumb, Răzvan Cuc, Lucian Bode, Cătălin Drulă, Dan Vîlceanu, Sorin Grindeanu), de a munkálatok még egyetlen szakaszon sem kezdődtek el. Időközben az átadási határidőt 2030-ra módosították.

Annak ellenére, hogy még egy kapavágást sem végeztek az A8-as sztrádán, számottevő előrelépések történtek. A Leghin-Târgu Neamț szakasznak megvan a kivitelezője, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti szakaszra kiírt tendernek is megvan a nyertese, ám óvást nyújtottak be ellene.

Az A8-as legnehezebb, Nyárádszereda és Leghin közti hegyvidéki szakaszának a költségvetését szerdán kellene jóváhagynia a kormánynak. A beruházás becsült értéke 32 milliárd lej, több mint 6 milliárd euró, aminek 40 százalékát uniós forrásból szeretné finanszírozni a kormány. Az economedia.ro értesülései szerint még idén kiírják a közbeszerzési eljárást a 159 kilométeres sztrádaszakasz tervezésére és megépítésére.

A tagadhatatlan előrelépések ellenére a nagy és komplex projektnek már ebben a kezdeti fázisában jelentkeznek jelentős csúszások. A Motca-Iași-Ungheni szakasznak még nincs környezetvédelmi engedélye és a megvalósíthatósági tanulmánya sem készült el. A tervező cég máris 19 hónapos késésben van, s a Moldva Autópályát Akar Egyesület szerint „késést késésre halmoz, gyanús és nem jellemző lassúságot tanúsítva.”

Az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya megépítésének az ötlete több mint 16 évvel ezelőtt, 2007 májusában merült fel először.

Kapcsolódók

Kimaradt?