Pénz- és adóügyi újdonságok 2021-ben: megemelt gyerekpénz, adókedvezmény a távmunkára

Az örökbefogadást ösztönző plusz támogatások is érvénybe lépnek márciustól. Összefoglaltuk 2021 pénz- és adóügyi újdonságait

Adókedvezményekkel ösztönzi idén a kormány a távmunkát. Az adótörvénykönyv év végén elfogadott módosítása értelmében a cégek és a munkavállalók mentesülnek a személyi jövedelemadó, az egészségbiztosítási- és a nyugdíj-hozzájárulás befizetése alól a távmunkához kapcsolódó juttatások esetében.

A munkáltatók megtéríthetik az alkalmazottaknak a fűtést, a víz- és áramfogyasztást, valamint az internet-szolgáltatást, ha azok otthonról dolgoznak. Mindezek mellett a cégek további havi maximum 400 lejt fizethetnek ki a távmunkát végző munkatársaknak, különféle beszerzésekre. Az alkalmazottaknak nem kell számlákkal igazolniuk ez utóbbi juttatás jogos voltát.

A cégek megtéríthetik a dolgozóiknak azon bútorok és irodai eszközök beszerzését, amelyek az otthonról végzett munkához szükségesek. Mindezeket a költségeket le lehet vonni a profitadóból. Hasonlóképpen teljesen adómentesek mindazok a kiadások, melyek a dolgozók koronavírus-tesztelésével és beoltásával kapcsolatosak.

Január 1-től 20 százalékkal nő a gyermeknevelési támogatás. Idén pótlék az értékének 40 százalékkal kellene emelkednie, a kormány pedig, a költségvetési hiány mérséklése érdekében úgy döntött, két részletben hajtja végre az emelést. A parlament azonban módosítani készül az erről szóló rendeletet úgy, hogy idén csak egyszeri, 20 százalékos emelés legyen.

Március elsejétől plusz juttatásokra számíthatnak az olyan szülők, akik 3 évesnél idősebb vagy fogyatékos gyereket, illetve testvérpárt fogadnak örökben. A juttatás havi értéke a konkrét körülmények függvényében 600 és 900 lej között változik.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg