FRISSÍTVE – Szenátus: 40 helyett csak 20 százalékkal nő jövőre a gyerekpénz

FRISSÍTVE: Módosításokkal elfogadta szerdai ülésén a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amelyet Klaus Iohannis államelnök korábban visszaküldött a parlamentbe újbóli megfontolásra. E szerint jövőre nem 40, hanem csak 20 százalékkal nő a pótlék. A döntő szót a képviselőház mondja ki.

75 szenátor voksolt a jogszabály elfogadása mellett, 56 pedig ellene. A felsőház jogi és munkaügyi bizottsága szerdán pozitívan véleményezte a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvény újbóli megfontolására irányuló kérését, és a rendelet elfogadását lehetővé tevő törvény elfogadására tettek javaslatot.

A sürgősségi rendelet előírta a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztotta. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20 százalékkal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően az éves inflációs ráta értékével nőtt volna a juttatás minden évben.

Illusztráció | Fotó: Agerpres

A plénum által elfogadott módosított jogszabály azt írja elő, hogy jövőre csak egy alkalommal,  2021 januárjától nő 20 százalékkal a juttatás, 2022 januárjától kezdődően a gyerekpénz automatikusan nő az éves inflációs ráta értékével.

A képviselőház augusztus 19-én utasította el az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) többlépcsős emelését írja elő. A kormány megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, a taláros testület azonban elutasította az óvást.

Klaus Iohannis államfő november 13-án visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt. Az államfő azzal indokolta kérését, hogy a kormány a gyerekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között. Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

Cîţu: a kormány a parlamentre bízta a döntést

A kormány szerdai ülésén nem hozott döntést a gyerekpénz növelése kapcsán, ez a döntés a parlamentre hárul – jelentette ki szerdán Florin Cîţu kormányfő, megemlítve azonban, hogy szenátorként megszavazta a felsőház plénuma elé került tervezetet, amely 20 százalékos emelést ír elő 2021-ra.

„A kormány szerdai rendelete nem tér ki a gyerekpénzre. Az erre vonatkozó rendeletet az előző kormány fogadta el, a parlament elutasította, az államfő pedig visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra. A szenátus ma szavazott ismét a módosított jogszabályról, ami 20 százalékos emelést ír elő 2021-ben, de nem tudom, hogy végül elfogadta-e. Én megszavaztam' - fejtette ki Cîţu a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a jelenlegi körülmények között a 2021-es költségvetésben a 20 százalékos növelés fenntartható. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy ez nem a kormány döntése, hanem a parlamenté. „Ha a jogszabályt elfogadják a költségvetés elkészülte előtt, figyelembe tudjuk venni, ha nem, akkor a jelenleg érvényben lévő törvény szerint kell eljárni” – mutatott rá a kormányfő.

Ciolacu: gonosz tréfát űzött a PNL 

Bebizonyították az országnak, hogy a gyermekpénz megduplázása nem volt több gonosz tréfánál – reagált a szenátus döntésére szerdán Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Ciolacu Facebook-bejegyzésében bírálta, hogy csak 20 százalékkal emelik a gyermeknevelési támogatást. Úgy fogalmazott: nem hitték volna, hogy a liberálisok „alávaló módon hazudnak” a családoknak, amikor a választási kampányban azt ígérték, hogy ha nem is duplázzák meg egyből a gyermekpénzt, ahogyan azt a PSD javasolta, de legalább öt lépésben mégiscsak elérik, hogy kétszer akkor összeg járjon gyermekenként.

Am înțeles că nu dați doi bani pe ideea de a crește salariile românilor - nici a celor plătiți cu lefuri mici, în...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. december 30., szerda

„Ma bebizonyították az országnak, hogy a gyermekpénz megduplázása nem volt több gonosz tréfánál” – írta Ciolacu.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?