Január elsejétől ismét növekedik a gyermeknevelési támogatás

Január elsejétől ismét növekedik a gyermeknevelési támogatás – jelentette ki csütörtök késő este a Realitatea Plus műsorában Ludovic Orban.

A kormányfő megismételte: megduplázzák a gyermekpénzt, csak nem egyszerre, hanem öt lépésben. A második 20 százalékos emelésre 2021. január elsjétől kerül sor.

A miniszterelnök szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és az őt támogató más pártok „mintha megbolondultak volna”, és „futószalagon gyártották” az olyan jogszabályokat, amelyek fedezet nélküli kiadásokkal jártak, és amelyek „térdre kényszerítették” volna Romániát.

A PSD kezdeményezésére tavaly a parlament a gyerekpénz megduplázásáról szóló trövéynt fogadott el, de a kormány ezt január elseéről augusztusra halasztotta, majd a koronavírus-járványra hivatkozva szakaszosan, 2022 végéig duplázta volna meg a családi pótlékot. A parlament ezt a többlépcsős rendszert törvénnyel utasította el, amit a kormány megtámadott az alkotmánybíróságon, de a taláros testület elutasította az óvást. A kormány így is ragaszkodik a több lépcsős megoldáshoz, aminek részeként szeptember elsejétől már húsz százalékkal megemelt gyereknevelési szubvenciót kaptak a családok.

Orban azt is mondta a tévéműsorban, hogy sikerült megegyezni a Sanitas egészségügyi szakszervezet képviselőivel, és módosítnak az úgynevezett járványpótlékot szabályozó jogszabályon. Ugyanakkor leszögezte: a kormány egyetlen lej kölcsönt sem vett fel „fölöslegesen”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?