Húsz százalékkal nőtt a gyereknevelési pótlék, másfél év múlva megduplázódhat

Kedden lépett életbe a gyerekpénzként ismert családi pótlék húszszázalékos emeléséről szóló sürgősségi kormányrendelet, amely 3,6 millió kiskorút érint. A kormány terve szerint az állami támogatás mértékét 2022 végére dupláznák meg a múlt év végi összegekhez képest.

Szeptember elsejétől a két évnél kisebb gyerekek 369 lejre jogosultak, ami 58 lejjel több mint amennyit eddig kaptak, a 2 és 18 év közöttieknek pedig 185 lej jár, azaz 29-cel több mint eddig. A kormány több lépcsőben hajtja végre a múlt év végén elfogadott törvényben előírt duplázást: akkor a két (fogyatékkal élők esetében három) év alattiaknak 600 lejt folyósít az állam, utána pedig 18 éves korukig 300 lejt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányra kerülése óta állandó vita közte és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között a gyerekpénz emelése. A múlt év végén elfogadott, az összeg január elsejétől való megduplázásáról szóló törvényt a kabinet mindvégig vonakodott végrehajtani: előbb elodázta a nyár közepére, utána csak az infláció mértékével történő kiigazításról döntött, végül sürgősségi rendelettel a többlépcsős emelést fogadta el, s e szerint most szeptembertől csak 20 százalékkal nő a pótlék.

A parlament, a kisebb pártokat maga mellé állító PSD-vel az élen törvényt fogadott el a többlépcsős emelés elutasításáról és az összeg megduplázásáról, de mivel Klaus Iohannis államfő nem hirdette még ki a törvényt, a húszszázalékos emelés maradt érvényben egyelőre. A PNL kilátásba helyezte, hogy ha az elnök ki is hirdette volna a törvényt, az alkotmánybírósághoz fordult volna, mert a parlament a törvényben nem határozta meg a megnövekvő kiadás fedezetét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?