Nőhetnek a villanyszámlák január 1-től

Az illetékes hatóság elnöke azzal nyugtatja a fogyasztókat, hogy az áremelkedés minimális lesz.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a villanyáram nagybani ára, ennek ellenére valószínű, hogy január 1-től többet fogunk fizetni érte, írja a Hotnews. Ennek az oka az, hogy az áram fogyasztói ára több tételből áll össze, ezek egyike a hálózati tarifa. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) ez utóbbinak a növelésére készül, ami meglátszik majd a villanyszámában is.Fotó: Agerpres

A tarifaemelés amiatt vált szükségessé, hogy az áramelosztó vállalatok a kellő ütemben tudják fejleszteni a hazai hálózatot. Szakértői becslések szerint 2030-ig legalább 15 milliárd eurót, vagyis mintegy 75 milliárd lejt kellene beruházásokra költeni, hogy az országos hálózat lépést tudjon tartani az új áramtermelő kapacitások megjelenésével. Ebből az összegből 1 milliárd euró lesz az Európai Unió hozzájárulása, 14 milliárdot azonban az ágazati cégeknek kell majd előteremteniük.

„Tudom, hogy nem mindenki lesz elégedett az új szabályozással, de nehéz mindenkinek a kedvére tenni, amikor egy ennyire fontos döntésről van szó. Azonban a fontos az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a beruházási igény és a fogyasztók tűrőképessége között, mert nagyon nagy szükség van hálózati beruházásokra” – nyilatkozta George Niculescu, az ANRE elnöke.

A jelenleg érvényben levő szabályozás 6,39 százalékos éves profitrátát engedélyes a szolgáltatók számára. A mostani tervezet értelmében ez 6,75 százalékra nő, hogy az energetikai vállalatok finanszírozni tudják a szükséges beruházásokat.

„Ha lesznek is tarifaemelések, azok észrevétlenek maradnak a fogyasztók számára” – nyugtatja a közvéleményt az ANRE elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?