A jövedelmünkhöz képest nagyon sokat fizetünk a villanyáramért

Abszolút értékben, más EU-tagállamok áraihoz képest olcsónak számít a villanyáram Romániában.

Romániában azon EU-tagállamok egyike, ahol a legolcsóbb a villanyáram, írja ez economica.net. Az Eurostat adatai szerint idehaza 14,4 eurócentbe kerül 1 kWh. Ennél csak Magyarországon, Bulgáriában, Máltán és Horvátországban kell kevesebbet fizetni az áramért.Fotó: Agerpres

Az elektromos energia ára Németországban, Írországban és Belgiumban a legborsosabb. Az Európai Unió átlaga 28 eurócent/kWh körül van, vagyis hozzávetőleg duplája a hazai értéknek.

Az Eurostat közzétett egy olyan statisztikát is, melyben az ár mellett figyelembe veszi a vásárlóerőt is, vagyis azt, hogy egy adott országban mennyit keresnek az emberek. Ebből kiderül, hogy nemzetközi összehasonlításban a romániai fogyasztók egyáltalán nincsenek elkényeztetve.

A vásárlóerő-paritáson számolt tarifák egy virtuális pénznemben, vásárlóerő-egységben (PPS) vannak kifejezve. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy ha figyelembe vesszük a jövedelmeket is, akkor csak négy EU-tagállamban kerül többe a villanyáram, mint nálunk.

Mi 34,35 PPS/kWh-t fizetünk az elektromos energiáért, ami csak Csehországban (38,68 PPS/kWh), Németországban (35,93 PPS/kWh), Olaszországban (34,88) és Lettországban (34,65) drágább, utóbbi kettőben minimális mértékben.  

A legszerencsésebb helyzetben a magyarországi fogyasztók vannak, akik mindössze 17,13 PPS/kWh-t fizetnek az áramért. Kevéssé terheli meg a villanyszámla a fogyasztók zsebét Svédországban (18,81), Finnországban (19,38) és Bulgáriában (19,77) is.

Európában Izlandon a legolcsóbb a villanyáram, mindössze 10,66 PPS/kWh-ba kerül, vagyis harmadakkora anyagi terhet jelent csak, mint Romániában.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?