Nő a hazai gázkitermelés, egyre kevésbé függünk az orosz importtól

Az idei év első kilenc hónapjában 100 millió köbméterrel nőtt a kitermelés 2021-hez viszonyítva.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a Romániában kitermelt földgáz mennyisége, idén azonban megfordult a trend. 2022 első kilenc hónapjában 6,7 milliárd köbméter gázt hoztak felszínre az országban, míg a tavalyi év azonos időszakában 6,6 milliárdot, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Facebook/BGOS

Ez a pozitív fejlemény annak az eredménye, hogy elkezdődött a Fekete-tenger mélyén rejtőző lelőhelyek kiaknázása. Jelenleg a Black Sea Oil & Gas (BSOG) foglalkozik nyíltvízi kitermeléssel. Az amerikai tulajdonban levő vállalat idén várhatóan 500 millió köbméter gázt termel ki, jövőre pedig 1 milliárd köbméterre nő a mennyiség.

A BSOG öt szondával termeli ki a gázt, mely egy 126 km hosszú víz alatti vezetéken keresztül jut el a szárazföldre.

A gázimport mennyisége csökkent idén. A Transgaz adatai szerint 2021 első kilenc hónapjában 2,6 milliárd köbméter földgázt vásároltunk külföldről, idén azonban csak 2 milliárdot. Ennek az oka nem annyira a felfutó hazai kitermelés, mint a fogyasztás csökkenése. Augusztus végéig 7,3 milliárd köbméter gázt használtunk el, míg 2021 azonos időszakában kb. 8,4 milliárd köbméter volt a fogyasztás.

Ennek az oka abban keresendő, hogy egy sor gyár részben vagy teljesen leállt, mivel a jelenlegi gázárak mellett a termelés nem kifizetődő. Ezek egyike a marosvásárhelyi Azomureș, mely az ország legnagyobb ipari fogyasztója. Az első félévben a hazai ipar 18 százalékkal kevesebb földgázt használt fel, mint 2021 azonos időszakában, míg a harmadik negyedévben a fogyasztás 17 százalékkal maradt el a tavalyi mögött.  

2017-ben még 10,7 milliárd köbméter volt a hazai gáztermelés, ami tavaly a történelmi mélypontnak számító 8,6 milliárd köbméterre csökkent.

Kapcsolódók

Kimaradt?