A gázfogyasztásból látszik, mekkora bajban van a hazai ipar

Az ipari fogyasztók 18 százalékkal kevesebb gázt használtak az első félévben, mint 2021 azonos időszakában.

Az első félévben 18 százalékkal csökkent az ipari gázfogyasztás, mondta Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke egy energetikai konferencián. Ez főleg annak a következménye, hogy egy sor nagyvállalat, köztük a marosvásárhelyi Azomureș és a borzești-i Chimcomplex kénytelen volt részben leállítani a termelést, mivel a jelenlegi energiaárak miatt eladhatatlanná váltak a termékeik.Fotó: Máramaros Megyei Tanács

A háztartási fogyasztás ellenben csak 5,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mögött. Az 5 százalékos csökkenés részben az enyhe télnek a következménye, részben pedig annak, hogy a gáz drágulása miatt az emberek takarékoskodtak. A teljes fogyasztás 13 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva. Az ország tavalyi gázfogyasztása 12 milliárd köbméter körül volt.

„Ha extrapolálunk, akkor éves szinten is 13 százalékos lesz a csökkenés, ami azt jelenti, hogy a gázfogyasztás alig fogja meghaladni a 10 milliárd köbmétert. Sajnos, azoknak a gondoknak köszönhetően, melyekkel az ipar küszködik, nem lesznek gondok a gázellátással, ami paradox helyzet” – idézi az economica.net ki az ANRE alelnökét.

Nagy-Bege Zoltán szerint elegendőek az előttünk álló fűtési szezonra a felhalmozott tartalékok. „Jelen pillanatban 84 százalék a tározók telítettsége” – jelentette ki a szakember.

Az elmúlt évek hőmérsékleti adatai alapján arra lehet számítani, hogy a 2022/2023-as télen legalább 10 és legfeljebb 20 igazán hideg nap lesz az ország legtöbb vidékén. A zimankós napokon a gázfogyasztás az 55 millió köbmétert is meghaladhatja.

Románia sokkal kevésbé van kiszolgáltatva az orosz gáznak, mint más európai államok, mivel a fogyasztást nagyrészt saját termelésből fedezi.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?