Jöhet a tél, 85 százalékban megteltek a gáztározók

A baj az, hogy a tározókba minden idők legdrágább földgáza került, amit a fogyasztók is meg fognak érezni.

85 százalékos volt a hazai gáztározók telítettsége a múlt hét végén, ami alig marad el az Európai Unió 88 százalékos átlagától. Ugyanakkor Románia sokkal jobb helyzetben van, mint a tagállamok zöme, mivel idei fogyasztásának 70-75 százalékát saját forrásból tudja fedezni. A gáztározók teljes kapacitása 3,1 milliárd köbméter, s a fűtési szezon kezdetére 90 százalékban lesznek feltöltve. Fotó: Pixabay

A gond az, hogy a tározókban minden idők legdrágább földgáza vár felhasználásra. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint júliusban 1592 dollárért importáltunk 1000 köbméter gázt, míg egy évvel korábban 169 dollárért. Egy év alatt tehát közel tízszeresére drágult az energiahordozó.

A közeljövőre vonatkozó kilátások egyáltalán nem kedvezőek. A térség árait diktáló bécsi gáztőzsdén (CEGH) a téli időszakra 2400 dollárért lehet leszerződni 1000 köbmétert.

Bár jelenleg úgy tűnik, hogy a gázellátással nem lesznek problémák az előttünk álló fűtési szezonban, jó volna, ha a tavalyihoz hasonlóan enyhe lenne a tél. „Hideg tél esetén súlyosbodhat az energiadeficit, ami ellátási nehézségekhez és az árak további növekedéséhez vezethet” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Nemes Szabolcs, az üzletvezetési tanácsadással foglalkozó Roland Berger Románia vezető munkatársa.

Kapcsolódók

Kimaradt?