Nagy István agrárminiszter: ne csak termeljünk, dolgozzuk is fel és becsüljük meg a hazai terméket

Székelyföld élen jár a minőségi helyi termények előállításában, állapította meg sepsiszentgyörgyi látogatásán Nagy István, Magyarország agrárminisztere, aki ki is jelölte a versenyképességhez vezető utat a gazdák számára. Ne csak nyersanyagtermelők legyenek, hanem feldolgozók is, vagyis ne a föld széléről adják el terményüket, hanem dolgozzák fel, csomagolják és úgy értékesítsék magasabb áron, tanácsolta Nagy István.

A magyar agrárminiszter szerint nélkülözhetetlen az is, hogy a lakosság becsülje meg a hazai termékeket, mert ha nem hiszünk a saját termékeink minőségében kiszolgáltatjuk magunkat az importnak. Nagy István szerint a kelet-európai országoknak súlyos teher, hogy a rendszerváltás előtt úgy láttuk: a vasfüggönyön túl van az ígéret földje. Az import termékekben a jobb minőséget láttuk és nem becsültük meg a saját termékeinket. Most az a feladat, hogy ráirányítsuk a figyelmet a jó minőségű hazai termékekre.

Sepsiszentgyörgyön járt Nagy István | Fotó: Török Etele

Jó irányt vett a háromszéki mezőgazdasági termelés

Nagy István agrárminiszter kedden délelőtt Tamás Sándor háromszéki tanácselnökkel, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel és Könczei Csaba parlamenti képviselővel tartott sajtótájékoztatóját követően a maksai Benke kúriában találkozott a háromszéki gazdákkal. Tamás Sándor rámutatott: a magyar agrárminisztert jól ismerik a háromszéki gazdák, hiszen támogatásával alakult meg a Székelyföldi Falugazdász Hálózat, illetve az elmúlt években 1154 kis- és közepes háromszéki gazda, illetve 20 nagy mezőgazdasági vállalkozás kapott támogatást a magyar kormánytól.

Háromszéken jó irányt vett a mezőgazdasági termelés, állapította meg Könczei Csaba sepsiszentgyörgyi képviselő, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa, aki rámutatott: megnőtt a háromszéki gazdák pályázási kedve, amelyhez hozzájárult a falugazdász hálózat szakmai támogatása, a magyar kormány támogatási programjai, illetve az, hogy Kovászna megye országos szinten élen jár az uniós gazdapályázatok lehívásában is.

Fotó: Török Etele

A Könczei Csaba által készített kimutatás szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta a háromszéki agráriumba 515 millió eurónyi mezőgazdasági támogatás érkezett, amiből fejlesztették a technológiát, felújították a gépparkot és az elmúlt tíz év alatt megtízszerezték a raktározási kapacitásokat. Kovászna megye lakosságára visszaosztva az elmúlt években fejenként 3000 eurónyi mezőgazdasági támogatást hívtak le, mezőgazdasági területekre visszaosztva pedig hektáronként 2910 euró uniós agrártámogatás folyt be Háromszékre, mutatott rá Könczei Csaba.

A gazdák együttműködve tudnak versenyképesek lenni!

„Minden magyar felelős minden magyarért”, ez a gondolat vezérli a magyar kormányt, mutatott rá Nagy István, aki szerint az agrárminisztérium által támogatott Székelyföldi Falugazdász Hálózat azért fontos segítség mert a szakemberek lefordítják az európai pályázati nyelvezetet magyarra és tanácsadóként segítenek a gazdáknak forrásokat lehívni. Az európai uniós pénzforrások mellett pedig a magyar kormány támogatásai is pluszban hozzájárultak a székelyföldi mezőgazdaság fejlesztéséhez, aminek meg is látszik az eredménye. 

Diószegi László pékségét is meglátogatta a magyarországi agrárminiszter | Fotó: Török Etele

Székelyföld egyedi sajátosságokkal bír a vadon termő gyümölcsök, a gombák, a gyógynövények a pityókatermesztés terén, erre kell építeni, fogalmazta meg Nagy István, aki szerint az a kihívás a gazdák számára, hogy piacra juttassák terményeiket. Egy gazda egyedül el tudja látni a környezetét, de ha bevásárlóközpontokba kell szállítani, ahhoz egyedül kicsi. A megoldás az, hogy együtt kell működni, megszervezni az alapanyag termesztést, a feldolgozást, csomagolást és a kiszállítást. Ez hosszú távú, garantált megélhetést jelent. Nagy István szerint a magyar kormány támogatásának következő célterülete a feldolgozóipar fejlesztése és a helyi termékek piacra juttatása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?