Ezen a héten izgalmas könyves élményeket kínál a 3. SepsiBook

Csütörtökön nyitja meg kapuit a sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyen 50 kiadó mutatkozik be; a négynapos rendezvényen 80 programból lehet válogatni. Lesznek író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, interaktív foglalkozások, ugyanakkor sok könyves élmény várja a Sepsi Arénába kilátogatókat.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a SepsiBook szervezője szerint a rendezvény keresztmetszetet nyújt arról, hogy milyen ma a szépirodalmi, szakirodalmi élet, a könyves kultúra. A SepsiBook díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu, akik mellett jelen lesz a magyar és a román kortárs irodalom számos jelentős képviselője: Tompa Andrea, Balázs Géza, Demény Péter, Grecsó Krisztián, Markó Béla, Romsics Ignác, Zsidó Ferenc, de találkozni lehet a fiatal költő-írónemzedék és a slam poetry mozgalom képviselőivel és háromszéki szerzőkkel is. Köszöntik a 80 éves Király László költőt, megemlékeznek a nyolcvan éve született Farkas Árpád és a tavaly elhunyt Kovács András Ferenc költőkről.

Fotók: Vargyasi Levente

Két minikonferencia is zajlik a SepsiBook keretében: a Bod Péter Megyei Könyvtár létrehozásának 50. évfordulója alkalmából szervezett élményalapú olvasásról szóló műhelytalálkozó, amelyen magyarországi, erdélyi és székelyföldi könyvtárosok vesznek részt, valamint a Nimród Fórum, amely a Nimród Vadászújság vándorrendezvénye. Emellett több szemet gyönyörködtető kiállítás is helyet kapott a SepsiBook programjában: két olyan, a könyvillusztrációhoz kötődő kiállítás is, amely nemzetközivé tágítja a rendezvényt, valamint fotó- és ikebana-kiállítás is lesz.

Gyerek- és családi programok a SepsiBookon

Idén is kiemelten figyelnek a gyermekeknek, családoknak szóló programokra, mutatott rá Hollanda Andrea, a gyermek- és ifjúsági programok felelőse. „Ráhangoló találkozásokkal hoztuk meg a gyermekek kedvét, hogy megismerhessék a SepsiBookon részt vevő írók, költők könyveit, betekinthessenek szerzői világukba. Játékos, interaktív könyvismertetőket tartunk Dániel András, Pifkó Célia, Laboda Kornél, Szőcs Imre, Gergely Edó, Szőcs Margit legfrissebb könyvei alapján”, mondta Hollanda Andrea, aki szerint az elmúlt hetekben 20 osztály és 400 gyermek vett részt ezeken a foglalkozásokon. A könyvvásárba is várnak szervezett diákcsoportokat Kézdivásárhelyről, Brassóból, Szitabodzáról és Bodzafordulóról, illetve a környező falvakból is bejelentkeztek osztályok. 

Csütörtökön és pénteken szervezetten érkeznek a gyermekek a SepsiBookra, hétvégén a családokat várják, többek között a kuflibirodalom, a Jövőmenők, a Babaróka szerzőjével lehet találkozni. Kézműves foglalkozásokra várják a három év feletti gyermekeket, és interaktív tevékenységekre a kamaszokat.

Koncertsorozat a SepsiBookon

A harmadik alkalommal szervezett sepsiszentgyörgyi könyvvásáron és irodalmi fesztiválon nem maradnak el a koncertek sem. Beck Zoltán zenész és Grecsó Krisztián író verskoncerttel, míg Ada Milea egy gyerek- és egy felnőttkoncerttel érkezik a SepsiBookra. Fellép még a Kelekótya, a Mozsikácska, az Impro-Víziók 2.2 és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, sorolta Gombos Zoltán rendezvénykoordinátor.

A MultiTrans közszállítási vállalat jóvoltából idén is lesz buszjárat a Sepsi Arénába. A könyvvásár programja elérhető www.sepsibook.ro honlapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?