Sepsi Book könyvvásár: cseppekből rakják össze az irodalmi tengert

Érték- és identitásőrző rendezvény lesz az idei Sepsi Book könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. „Cseppekből rakjuk össze a tengert, azon vagyunk, hogy a SepsiBook kínálata minél átfogóbb legyen” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs szervező, aki szerint a kortárs magyar irodalom meghatározó szereplőit hívták meg az eseményre.

Sepsiszentgyörgyön sikerült meghonosítani a könyvvásárt és irodalmi fesztivált, amelynek célja, hogy meghatározó találkozási pont legyen és könyves-közösségi élményt nyújtson Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön. A SepsiBook megerősítette azt, hogy bármennyire is színes a háromszéki kulturális paletta, szükség és igény volt egy olyan rendezvényre, amelynek középpontjában a könyv, az irodalom áll – fogalmazta meg Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Neves vendégek a Sepsi Bookon

A 3. SepsiBook díszvendége Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, jelentette be Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője, a rendezvény programigazgatója. Nádas Péter Kossuth-díjas írónak a kortárs magyar irodalomban meghatározó szerepe van, neve rendszeresen felmerül az irodalmi Nobel-díj várományosai között. A román kortárs irodalom és a romániai kulturális élet egyik legismertebb és legjelentősebb szereplője pedig Gabriela Adameșteanu, akinek négy regénye is elérhető magyar nyelven – részletezte a könyvtárigazgató.

A SepsiBook kiemelt meghívottai közé tartoznak még Tompa Andrea és Grecsó Krisztián írók, utóbbi zenei programmal is fellép Beck Zoltánnal, a 30Y zenekar frontemberével. Jelen lesz Sepsiszentgyörgyön a 80 éves Király László, akivel nemrég megjelent mélyinterjú-kötete kapcsán lesz beszélgetés. Érkezik Markó Béla a legfrissebb verseskötete bemutatójával, Demény Péter, Borcsa János esszéköteteikkel, Zsidó Ferenc a legutóbbi regényével és Karády Anna, akinek történelmi regényei nagyon keresettek a sepsiszentgyörgyi könyvtárban, de érdekes beszélgetésre számítunk Romsics Ignác történésszel önéletrajzi munkája kapcsán, és jön Balázs Géza ismert nyelvész, nyelvművelő is.A fiatal erdélyi költők közül meghívták Sánta Miriámot, Sárkány Tímeát és Nagy Zalánt de idén beemelik a rendezvény kínálatába a slam poetry műfaját, amelyet Magyarországról Kemény Zsófi, Erdélyből pedig André Ferenc és Horváth Benji képvisel a Sepsi Bookon. A székelyföldi szerzők közül jelen lesz Nagyálmos Ildikó székelyudvarhelyi költő és Karda Zenkő sepsiszentgyörgyi könyvillusztrátor közös kötetük bemutatójával. „A sor nem teljes, hiszen ennél szerteágazóbb a program. Igyekszünk cseppekből összerakni a tengert, azon vagyunk, hogy a SepsiBook kínálata minél átfogóbb legyen” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs.

A gyerekek érdeklődő és hálás közönség

„Az elmúlt két év azt bizonyítja, hogy a gyerekek és fiatalok érdeklődő és hálás közönség, ezért idén is több olyan programmal készülünk, amely kimondottan nekik szól. Dániel András és a kufli birodalom sok kisgyerekes család számára ismerős, de a szerző munkássága minden korosztályt felölel, és humoros szövegei a felnőttek számára is élvezetesek. A nyúlformájú kutya kötete kapcsán kamaszokhoz is szólunk, a korosztályra jellemző identitáskeresés kérdését feszegető könyv apropóján.”, ismertette Hollanda Andrea.

A gyerek- és ifjúsági programok felelőse hozzátette: sokan ismerik Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozatát is, a SepsiBook-ra érkező szerző gyerek- és felnőttkötetét is bemutatják.

Könyvkelengyét kapnak a sepsiszentgyörgyi előkészítősök

Idén is a könyvvásáron adják át a Könyvkelengyét, amely Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös ajándéka minden megyeszékhelyi, első osztályos kisdiáknak. A magyar diákok Végvári Imre – Jövőmenők című, a kisiskolások körében nagyon népszerű kötetét kapják ajándékba, míg a román osztályoknak Adina Rosetti Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul című meseregényét adják át.

A fiatalok találkozhatnak Alex Moldovan kolozsvári szerzővel is, akiknek egyik meseregényét gyakran kapják háziolvasmányként az 5-6. osztályosok, a kötet most magyarul is megjelent, így mind a magyar, mind a román gyerekközönséggel beszélgetni fog. Két helyi szerzővel is van program: Szabó Enikőnek román nyelvű meséskötetét mutatják be. Szőcs Imre sepsiszentgyörgyi könyvtárosnak a Cimborában megjelent írásait adták ki kötetbe szerkesztve, A tűzember címmel. Ebből választották ki az egyik történetet, amelyet az idei irodalmi csapatvetélkedőnkre jelentkezőknek el kell olvasniuk.

Belakják a Sepsi Arénát

Természetesen a Sepsi Bookon idén is lesznek kiállítások, koncertek, műhelymunkák – számolt be Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor.

„Belakjuk a teret, bővítjük az irodalmi kávézót, az a cél, hogy élmény legyen a könyvünnep. Visszaigazolódott, hogy kiváló helyszín a Sepsi Aréna, idén 34 standot alakítunk ki, több mint 40 kiadó lesz jelen. Érdekesség, hogy lesznek gasztronómiai kötetekre és oktatási segédanyagokra szakosodott kiadók, illetve vadászati szakkönyvek kiadója is elhozza kínálatát”, mondta Gombos Zoltán, aki szerint több zenei programmal készülnek: Ada Milea egy gyerek- és egy felnőttkoncerttel lesz jelen a SepsiBook-on, de sokakat érdekelhet Grecsó Krisztián és Beck Zoltán irodalmi-zenei produkciója, és meghívtak helyi zenészeket is: fellép az Impro-Víziók, a Kelekótya és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar” – ismertette Gombos Zoltán.

A könyvvásárt megelőzően is több olyan akció is lesz, amellyel felhívják a közönség figyelmét a május végi rendezvényre. BookFace – KönyvArc címmel játékot indítanak a Sepsi Book közösségi oldalán, áprilisban kvízjátékot hirdetnek, valamint a moziban is lesz SepsiBook-vonatkozású vetítés. Nem marad el a közösségi futás sem a Fitness Tribe szervezésében, és a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásfejlesztési műhelykonferenciát szervez az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendeznek, sorolták a szervezők.

Nyitókép: a szerző fotója

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?