Létszámstop van a közszférában, mégis százával hirdetik meg az új állami állásokat

A vámügyi hatóság a napokban jelentette be, hogy közel 200 embert szándékozik felvenni, de más állami intézményeknél is folynak az alkalmazások.

Háromszáznál is több közalkalmazotti állást hirdettek meg az állami intézmények azóta, hogy létszámstoppot vezetett be a kormány, írja a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilap. Ez július 1-én lépett életbe, azonban, ha az új állások létrehozására vonatkozó határozat korábban megszületett, akkor azokat be lehet(ett) tölteni.A vámosokra nem vonatkozik a létszámstop | Fotó: Facebook/Autoritatea Vamala Romana

A posturi.gov.ro portálon július 1. és augusztus 31. között legalább 300 állást hirdettek meg. A Köztisztviselők Országos Ügynökségének (ANFP) a honlapján, melyen keresztül szintén folynak alkalmazások a közszférában, csak szeptember 1-én 13 új állást hirdettek meg.

A Pénzügyminisztériumnak alárendelt Román Vámügyi Hatóság augusztus 31-én közleményt adott ki, arról tájékoztatva a sajtót, hogy 194 személyt kíván alkalmazni meghatározott időtartamra. 22 új állás az országos központnál lesz, 25 a bukaresti, 11 a kolozsvári, 44 a galaci, 92 pedig a iași-i regionális vámügyi igazgatóságoknál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A ZF rákérdezett, hogyan lehetséges közel 200 embert alkalmazni egy állami intézménynél, miközben létszámstop van érvényben a közszférában. Bogdan Lari Mihei, a Román Vámügyi Hatóság elnöke válaszában kifejtette, hogy az alkalmazások a 103/2022-es sürgősségi kormányrendelet alapján történnek, a meghirdetett állásokra nem vonatkozik a létszámstopról rendelkező 80/2022-es kormányrendelet.

„Az alkalmazások nem álltak le, bár úgy tűnik. (…) A meghirdetett versenyvizsgákban szereplő állások egy részére nincs költségvetési fedezet. Több településen és megyében, ahol kórházak vannak az önkormányzatoknak alárendelve, ez konfliktusokhoz vezetett. Megtörténtek az alkalmazások, nincs költségvetési fedezet, a tulajdonosnak pedig elő kell teremtenie a különbözetet. Csúnya konfliktusok lettek ebből az egészségügyi intézmények és a tulajdonosok között, elfajultak a dolgok” – nyilatkozta a ZF-nek Lorenzovics László egészségügyi közgazdász, a Hospital Consulting tanácsadó cég munkatársa.

Tavaly a közalkalmazotti bérköltségek 112 milliárd lejt tettek ki, 60 százalékkal voltak nagyobbak, mint 2017-ben. Ugyanezen időintervallumban a bruttó hazai termék (GDP) csak 38 százalékkal nőtt, vagyis a közalkalmazotti bérek egyre nagyobb terhet jelentenek az államháztartás számára, mivel a bérfejlesztésre csak részben volt pénzügyi fedezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?