Legyártotta az egymilliomodik autót Romániában a Ford

Tizenkét év alatt érték el ezt a tekintélyes mennyiséget.

Tizenkét évvel azután, hogy a Ford elkezdte  a termelést Romániában, a craiovai üzemben elkészült az egymilliomodik jármű. Az amerikai tulajdonban levő vállalat közleménye szerint ez egy 155 lóerős motor hajtotta kék Puma ST Line volt.

A Ford olténiai gyárában 2009-ben indult el a munka. Korábban a Transit Connect, a B-Max és az EcoSport modelleket gyártották az üzemben, ez utóbbit jelenleg is, a Pumával párhuzamosan.

Azóta, hogy 2008-ban átvette a Daewootól, a Ford hozzávetőleg 2 milliárd eurót fektetett be a craiovai üzembe. A cég 2021 elején bejelentette, hogy újabb fejlesztésre készül, 300 millió euró értékben. Erre azért van szükség, hogy 2023-ban elkezdődhessen egy könnyű haszonjármű gyártása. Ennek lesz egy teljesen elektromos változata  is, amit 2024-ben kezdenének el gyártani. Ez lesz az első, Romániában készülő elektromos gépjármű.

A Ford romániai üzemében, ahol motorok is készülnek, 6 ezren dolgoznak. A termelés részben automatizált, az elmúlt években 600 robotot is munkába állítottak.

A craiovai gyárat a Citroen és a román állam közösen hozta létre. A termelés 1981-ben indult, ott gyártották az Oltcitet.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?