Kétharmados kapacitással termelt a hazai autóipar szeptemberben a mikrochipek hiánya miatt

A Ford napi 1 000 járművet tudna legyártani, de csak 7 156 készült egész hónapban.

Továbbra sem enyhül az autóipart sújtó mikrochip-hiány, ami erősen rányomta a bélyegét az ágazat szeptemberi teljesítményére. A Román Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai szerint az első őszi hónapban mindössze 29 077 személygépkocsit szereltek össze az idehaza működő két üzemben.

Ez kifejezetten gyenge eredmény, amely harmadával marad el a teljes gyártási kapacitástól. Júniusban, amikor mindkét gyár maximális fordulatszámon működött, 45 005 autót gyártottak.

Szeptember főleg a Ford számára volt gyenge hónap, az amerikai vállalat craiovai üzemében csak 7 156 járművet szereltek össze. Az alkatrészhiány miatt több napig teljesen állt a termelés, máskor pedig csak egy váltás dolgozott. A romániai leányvállalat ugyanakkor kivételezett helyzetben van, hozzá irányítják ugyanis a rendelkezésre álló mikrochipek jelentős részét, hogy a lehető legkevesebb fennakadás legyen a kelendő Ford Puma gyártásában. A Ford kölni gyára ellenben, ahol a Fiesta modellt gyártják, július óta alig dolgozott, jelenleg is áll.

Az Automobile  Dacia termelése közel 22 ezer darab volt szeptemberben. Október szintén nem a legjobb előjelekkel indult, a cég mioveni-i gyárában már volt egy kényszerű munkaszüneti nap.

Az ACAROM kimutatásai szerint az év első kilenc hónapjában 315 115 személygépkocsit gyártottak Romániában, a Dacia 194 497, míg a Ford 120 618 darabot.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?