banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kevesebb, de jobb kávét ittunk a járvány alatt

Romániában 3 kg az egy főre eső éves átlagfogyasztás, miközben a finneknél 10 kg-nál is több.

Korábban is Romániában itták a legkevesebb kávét európai viszonylatban, a koronavírus-járvány pedig visszavetette a fogyasztást. „Tekintettel az ágazat jellegére, roppant nehéz a teljes piac értéket felbecsülni, főleg a járvány miatti speciális körülményei között. Ami biztos, az a kiskereskedelmi forgalom, ez pedig 1,8-1,9 milliárd lej volt 2020-ban, 10-13 százalékkal nagyobb, mint 2019-ben” – nyilatkozta Marius Meleșteu, a kávét forgalmazó cégeket tömörítő Román Kávé Egyesület elnöke.

A boltokban és áruházakban értékesített őrölt és szemes kávé mennyiségének a növekedése valószínűleg nem tudta kompenzálni a vendéglátóiparban bekövetkezett kiesést, véli Marius Meleșteu. Elmondása szerint a kiskereskedelmi forgalom Romániában a teljes kávépiac 57-60 százalékát adja, míg a fennmaradó 40-43 százalékot az úgynevezett Away From Home (AFH) piac adja, amely a házon kívül fogyasztott, lefőzött kávét jelenti.

„Az irodák és a vendéglátóipar bezárásával, illetve az irodai munka korlátozásával rengeteg fogyasztási lehetőség szűnt meg. Bár az otthoni fogyasztás nőtt, nem hiszem, hogy ellensúlyozni tudta volna az AFH visszaesését. A korlátozások főleg a vendéglátóipart érintették drámai módon, s hogy még létezik, az csupán a vállalkozók ellenálló képességének köszönhető” – mondja a kávéforgalmazók szervezetének a vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az, hogy a járvány átírta a fogyasztási szokásokat, szépen megmutatkozott az eladások struktúrájának a megváltozásában. A kiskereskedelemben a babkávé és a kávékapszula iránti kereslet 30-50 százalékkal nőtt meg 2019-hez viszonyítva. Az elektromos- és elektronikus termékeket forgalmazó cégek arról számoltak be, hogy az ágazaton belül az egyik legnagyobb arányú növekedés a kávéfőzők terén következett be. Mindez annak a jele, hogy az emberek odahaza is szerették volna a lehető legjobb minőségű feketét inni.

Marius Meleșteu elmondása szerint a minőségi kávé, illetve kávézás hazai térhódítása kb. 10 éve kezdődött, a járvány csak felgyorsította a folyamatot.

Romániában az egy főre eső átlagos éves kávéfogyasztás 3 kg, ami a legalacsonyabb érték a kontinensen. Viszonylag kevés kávét isznak még az észtek, a bulgárok, a britek és a lengyelek. A legnagyobb fogyasztók, 10,35 kg/fős átlaggal a finnek, majd a hollandok (9,58 kg), a svédek (9,4), a dánok (8,16), a norvégok (7,76) és az osztrákok (7,33) következnek.

(Nyitókép: Pexels)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?