banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Koffeint fogyaszt kismamaként? A tudósok szerint nem kellene

Ellentmondás övezi a kismamák koffeinfogyasztását: míg egyesek úgy vélik, várandósság alatt 200 mg, azaz egy csésze kávé még megengedett, mások úgy látják, egy pohárnyi sem elfogadható. Az Adolescent Brain Cognitive Development Study (röviden ABCD Study) 9157 serdülőt választott ki: édesanyjukat a várandósság alatt koffeinbevitelükről faggatták, írja a divany.hu portál.

Az ABCD Study a legnagyobb serdülőkori agyi kognitív fejlődést vizsgáló kutatás: jelenleg is 21 helyszínen zajlik az Egyesült Államokban. A közel 12 ezer 9-10 éves gyerek részvételével indult felmérés a biológiai és viselkedéses változások egészen fiatal felnőttkorig történő nyomon követését tűzte ki céljául. Az édesanyák válaszát a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának munkatársai vetették össze azokkal az MRI-felvételekkel, amelyek a gyerekek 9-10 éves korában készültek, hogy kiderítsék, okoz-e hosszú távú hatásokat az idegi fejlődésben, ha valaki már magzati korban találkozik a koffeinnel.

Az anyák és babák közel felét érintette

 Az utólagos, retrospektív adatfelvételnek az egyik hátránya, hogy a kutatók teljes egészében a megkérdezettek emlékezetére támaszkodtak, amely nem feltétlenül mentes a torzításoktól: 9157-ből 4135 édesanya számolt be arról, hogy legalább heti egyszer fogyasztott koffeint a várandósság ideje alatt, hiszen a terhesség alatti koffeinbevitellel kapcsolatos tanácsok hosszú ideig a koffein mérsékeléséről szóltak és nem annak teljes kizárásáról. Pedig a koffein a méhlepényen áthaladva a magzatvízen keresztül eljut a magzathoz, aki a megfelelő enzim hiányában egyáltalán nem képes lebontani azt, legalábbis az első három hónapban biztosan nem. A koffein hatásaként tapasztalt élénkség miatt pedig fennáll a koraszülés veszélye is. 

Fotó: Pexels | Amina Filkins

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy összefüggés lehet a magzati korban koffeinnek kitett gyerekek későbbi IQ-teszteken elért pontszáma, figyelmi nehézségei, hiperaktivitása vagy viselkedéses problémái között. Ugyanakkor nehezen volt kizárható, hogy ezek az eltérések esetleg más, például demográfiai (lakóhely, gazdasági helyzet, életkor, stb.) tényezőknek tudhatók-e be. „Ennek a vizsgálatnak az a jelentősége, hogy kaptunk egy biológiai útvonalat, ami bizony máshogy néz ki, amikor valakinek az édesanyja a terhesség alatt koffeint fogyaszt” – idézi a 2021 márciusában megjelent tanulmány első szerzőjét, Zachary Christensent a NeuroScience News. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kutatók 27 főbb száltraktust vizsgáltak az MRI-felvételeken. Ezek a fehérállománynak azok a pályái, amelyek kapcsolatokat képeznek az egyes agyi régiók között, segítik a motoros és érzékszervi jelek továbbítását a központi és perifériás idegrendszer között. Nagyon fontos biológiai útvonalak tehát, és úgy tűnik, ezeknek az idegrostoknak a fejlődésében okoz tartós változást a magzati korban elszenvedett koffein. Egészen pontosan 2 helyen: a nyakszirti rostköteg alsó-elülső részén (inferior fronto-occipito fasciculus) és a bal agyfélteke kortikospinális traktusában. Ez azért is jelentős felfedezés, mert a jövőbeli kutatások már célzottan fogják tudni vizsgálni ezeket a területeket, hogy még többet megtudjunk a működésükről, például arról, melyik trimeszterben reagálnak érzékenyebben a koffeinre.  

Nem nagy, de érzékelhető hatások

A kutatók olyan kérdőíveket, teszteket is górcső alá vettek, amelyek a gyerekek memóriáját, gondolkodási feladatokban nyújtott hatékonyságát, tünetképzési sajátosságaikat, illetve az idegi fejlettségüket mérték. Azok a gyerekek, akik magzati korukban az anya visszaemlékezése alapján koffeinnek voltak kitéve, minden mutatóban némileg alacsonyabb értékeket értek el. Ezek kicsi hatások: nem okoznak borzalmas pszichiátriai állapotokat, de előfordulhat, hogy észrevehető szabályozási problémákat, viselkedéses zavarokat igen. Így a tudósok azt javasolják, ha egy mód van rá, egyáltalán ne fogyasszon koffeint az anya, amikor babát vár. A kávé mellett érdemes kerülnie az energiaitalokat, a fekete teát, az étcsokit, a kólát, a kávés cukrot, a megfázás elleni forróital-porokat és az edzés előtti fogyasztásra javasolt készítményeket. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?