A babák bőrének ápolásáról tartottak előadást Csíkszeredában

A Csíki Anyák Egyesületének szervezésében, a Szülők Iskolája programsorozat keretén belül az egészséges és problémás bőr ápolásáról tartott előadást Dr. Mihály Gyöngyvér bőrgyógyász szakorvos. Alapvető tanácsokkal látta el a résztvevőket és fontos kérdésekre adott választ, például arra, mivel fürdessük, hidratáljuk a babák bőrét, mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni, hogyan használjuk a gyógyszer alapú krémeket?

A tapintás érzékszerve, a bőr többek között a mechanikai-, vegyi- és biológiai védelemért felel, szabályozza a hőt a szaruréteg és a zsírszövet által, valamint a pigmentsejtek által a fényvédelmet is biztosítja. 

Az újszülöttek bőrápolásánál fokozott figyelemre van szükség, főképp a hideg évszakokban. Meglepő, de nulla fok alatti hőmérsékleten nagyobb a folyadékszükséglet. Ilyenkor az arcbőr könnyen kiszáradhat a hidegben, fagyos szélben, mégsem tanácsos hidratáló-, vagyis magas víztartalmú krémet használni.

„Nem ajánlott fertőtlenítő szerrel fürdetni a kisgyermekeket, hiszen megvan a veszélye a szer felszívódásának. Szolid, folyékony szappanra van szükség, melynek semleges a PH-ja és minimális adalékanyagot (pl.: parfümöt) tartalmaz” – mondta a Dr. Mihály Gyöngyvér. A kereskedelemben, az üzletek polcain temérdek bőrápoló kozmetikai szert találhatunk, vásárláskor azonban a főszempont a vegyszermentesség legyen, s ez alapján válasszunk. Hozzátette, a körmöket is ajánlott röviden és tisztán tartani, valamint az egészséges bőr érdekében is érdemes gyakran cserélni a pelenkát.

 „A túl gyakori fürdetés kontakt allergiát válthat ki, elég a heti egy vagy két alkalom” – folytatta a szakértő. Ha hosszasan pancsol kisgyerekünk a klóros vízben, kiszáradhat és elvékonyodhat a bőre, így csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. A paraffin-, pantenol- és gyapjúzsír-, valamint a természetes olajtartalmú krémek használata javasolt.

A tisztálkodási szerekkel kapcsolatban a szakértő a syndet (sikosító anyag, amely akadályozza a bőr kiszáradását) alapú készítményeket is javasolta, amely megfelelően tisztít és nem habzik túlságosan, nem irritál. „A fürdőhab sem javasolt, mivel ezek amolyan szappanhelyettesítők, festéket és parfümöt tartalmaznak, amely nyálkahártyairritációt okozhat” – fűzte hozzá az előadó.

Sem a popsivédőkrémeket, sem a púdereket nem javasolják a szakemberek, mert sok esetben ezek az anyagok pelenkakiütést, -irritációt idézhetnek elő. A bőrgyógyász a szteroid alapú helyi készítmények helyes használatáról is beszélt, amelyek elsősorban gyulladásos, allergiás folyamatok kezelésére használatosak, úgy mint az ekcéma, a dermatitis, a keloid. „A kezelésnél mindig figyelembe vesszük a betegség jellegét, a szteroidérzékenységet, a kezelendő felület nagyságát és az életkort” – tette hozzá Mihály Gyöngyvér. Csecsemő- és gyermekkorban enyhe tünetek esetén indokolt esetben gyenge hatáserősségű szteroidot használnak kezelésként.

„A pelenka dermatitis gyakori probléma, főképp az irritatív és Candida-ekcéma. Oka a hosszantartó és nagyobb mennyiségű nedvesség, mely irritációt okoz. Otthoni kezelés esetén ajánljuk a szabadon való levegőztetést, a cink-oxidos paszták használatát minden pelenkacserénél” – egészítette ki a szakorvos.

Egy másik problémaként a seborrhoeás dermatitiszről esett szó, amelynek tünetei a vastag, tapadó, sárga pikkelyes homlok, a fejtető kipirosodása, illetve a hámlás. Ezt a faggyúmirigyek túlzott müködése okozza, esetleg a Candida gomba. A babák születése után az első hetekben jelentkezhet a betegség.

Az újszülöttek bőrét magzatmáz borítja, melynek hámlása természetes folyamat, épp ezért nem igényeli a kenőcsök használatát vagy a mesterséges hámlasztást. Az újszülöttet fürdetni sem kell minden nap, csupán az arcocskáját, nyakát, kezeit és popsiját kell gyengéden megtisztítani és felitatni ezekről a nedvességet. Minden probléma esetén kérjük szakértő tanácsát, válogassuk meg, hogy milyen termékeket és milyen gyakorisággal használunk. A legkisebbek bőrének megfelelő ápolása is fontos, mert ez már kisgyerekkorban megalapozza a későbbi egészséget és fejlődést.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?