Mosható pelenkákról és természetes bőrápolásról beszélgettek az Életfánál

A kölcsönös tanulás, tapasztalatcsere szándéka inspirálta a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület megújult Szülői Klubjának Környezettudatos gyereknevelés című rendezvényét, melyet hétfőn este szerveztek meg. A beszélgetéssorozat meghívottjai Bokor Zsuzsa, a Zs’Organik tulajdonosa és Hermann László mosható pelenkázós apuka voltak.

Bokor Zsuzsa, rendkívül érzékeny bőre miatt otthon kezdett el kozmetikumokat keverni, ez a hobbi pedig idővel egy természetes alapanyagokat felhasználó szépségápolási márkává nőtte ki magát. Mi alapján választunk kozmetikumot? – tette fel a kérdést a szakértő, s a válaszok alapján leginkább a szín, az illat, a hangzatos feliratok, a csomagolás és az ár alapján választunk, pedig fontosabb lenne a termékek összetevőit figyelembe venni. 

„Valójában az olcsó és a luxuskategóriás termékek nem sokban különböznek egymástól” – állítja Bokor Zsuzsa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy átlagos ember húsz különböző kozmetikumot, higiéniai terméket használ, hiszen ide értendők a samponok, tusfürdők, a fogkrém is. Éppen ezért nem mindegy, ezek milyen összetevőkből állnak.

A szakértő nagyon érzékletes párhuzammal magyarázta meg, a különböző kozmetikumfajták alatt pontosan mit kell érteni. A szintetikus anyagokból készült kozmetikum például olyan, mint a kóla, amely szükség esetén jól oltja a szomjat, de jobb kerülni a fogyasztását. Ezek a termékek általában olcsók, jól tartósíthatók, a cégek célja pedig minél többet eladni ezekből. 

„Ízesített tömegtermékeknek hívom az olyan kozmetikumokat, amilyenek például egy mandulaolajos tusfürdők. Ezek nagyjából annyi mandulaolajat tartalmaznak, amennyit a narancsos üdítőitalok tartalmazhatnak" – folytatta a szakértő. A következő kategóriaként a herbálkozmetikumokat emlegette Bokor Zsuzsa, amelyek natúrnak álcázzák magukat s ugyan tartalmaznak természetes összetevőket, de kis mennyiségben. A párhuzamot folytatva ezek a 10 százalékos gyümölcsitaloknak felelnek meg. 

A natúr és biokozmetikumok növényi összetevőkből állnak, amelyek lehetőleg biogazdálkodásból származnak. Minősítésük egy nagyon összetett folyamat, s ha a példánál maradva olyanok, mint a bioitalok.

A szakértő elmondta, a rengeteg termék között válogatva, összezavarodhatunk, mégis kénytelenek vagyunk tudatosak lenni. Vásárláskor érdemes megnézni a termékek címkéjét, az összetevők listáját (úgy nevezett INCI), ahol csökkenő sorrendben vannak feltüntetve az anyagok. Használhatunk különböző alkalmazásokat (EWG, Skin Deep adatbázis) amelyek segítenek leellenőrizni egy-egy termék összetevőlistáját. 

A rendezvényen részt vevők kérdésére Bokor Zsuzsa elmondta, kerüljük azokat a termékeket amelyek kőolajat vagy kőolajszármazékokat, triklozánt, parabéneket tartalmaznak. Elmondta: érdemes áttértni a természetes, akár otthon készített termékekre, de fontos időt hagyni magunknak és szervezetünknek az átállásra.

A mosható pelusokról

Hermann László mosható pelenkázós apuka beszélt a hétfő esti beszélgetéssorozat első rendezvényén a mosható pelenkák előnyeiről és hátrányairól. Az előnyei között elsődleges talán a környezet védelme. Egy gyerek 2,5-3 éves koráig nagyjából 5000 pelenkát használ el, ami 1,5 tonna (nagyjából egy autó tömege) 400-500 év alatt lebomló szeméttel terheli meg a környezetet. Az 5000 pelenka nagyjából 5000 lejbe is kerül, míg 20 darab, új mosható pelenkát 1000 lejből is megvásárolhatunk (50-80 lejbe kerül darabja), de használtan még ennél olcsóbban is kijöhetünk.

A mosható pelenkák esetében a baba bőre természetes anyagokkal kerül kapcsolatba, szemben a műanyag pelenkákkal. Ráadásul előbbiek vastagabbak, súlyosabbak, és dolga végeztével kényelmetlenebbek is a gyerekek számára, így elősegíthetik a szobatisztaságot. 

A tapasztalt apuka a mosható pelenkák hátrányairól is beszámolt: kevesebb ideig bírják, könyebben átázhatnak, mosásuk víz-, energia- és mosószer használatát igényli, ráadásul napi fél órányi plusz házimunkát is jelent. Ám azáltal, hogy bizonyos mértékben beáldozzuk az időnket, kényelmünket, teszünk valamit a környezetünkért, hiszen a kis lépések is számítanak.

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?