Svéd kutatás: a kávézás nem okoz szívritmuszavart

A mérsékelt kávéivás nem növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának kockázatát, a két dolog között nincs összefüggés – állapította meg egy nagy létszámú, hosszú távú svéd kutatás.

A tudósok, akik kutatásukhoz négy korábbi tanulmány metaanalízisét is elvégezték, majdnem 250 ezer embert vontak be vizsgálatukba – számolt be a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a BMC Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányról.

A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szívkoszorúér-betegségek és a szélütés kockázatát. Az atriális (pitvar) fibrilláció (AF), a szívritmuszavar leggyakoribb formája – amely szabálytalan, gyakran túl gyors szívverést okozó zavar – és a koffeinfogyasztás közötti kapcsolat azonban nem volt egyértelmű. Korábban úgy vélték, a sok kávé növeli az AF kockázatát.

„Nem találtunk kapcsolatot a sok kávé fogyasztása és az AF esélyének növekedése között, tehát aki szereti a kávét, nyugodtan ihatja, ha nem esik túlzásokba, nem kockáztatja a pitvarfibrillációt” – mondta Susanna Larsson, a svéd Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?