Elkészült a kávéfogyasztó nemzetek toplistája

Mennyi kávét isznak a svédek? És a dánok? És a világbajnoki dobogósokhoz képest mennyit fogyaszt Románia lakossága? Mindezt a quartz.com egyetlen ábrával megválaszolta. 

Aki sokat olvasott Stieg Larssont, vélhetően nem csodálkozik azon, hogy tényleg kiderült: a svédek nem csak a Tetovált lány trilógiában isznak „végtelen mennyiségű" kávét, hanem a valóságban is – írja a Hvg.

Nem biztos, hogy egyszerű lenne kitalálni: Hollandia, Finnország, Svédország az első három nagy kávéivó sorrendben. A hollandok ráadásul olyan sok kávét isznak (egészen pontosan 2,414, csészényi – csészénként 8 uncia űrmértékű – feketét) az év minden egyes napján, hogy a finnek (1,848 cs/nap) még a spanyolok (0.559 cs/nap) napi átlagmenyiségét is megihatnák, akkor sem előznék le őket.

A svédek is majdnem ekkora hézaggal következnek (1,357 cs/nap), de innen már valóban sűrű az élmezőny, melybe meglepetésre Szlovákia is befért (1,231 cs/nap) – épp csak a németek mögé (1,202 cs/nap). A napi félcsészés Románia (0,55 cs/nap) mögött lemarad Törökország, Olaszország és negyed csészével Magyarország is (0, 26 cs/nap).

Kimaradt?