Jól vészelték át a válságot a kézdivásárhelyi készruhagyártók

A Secuiana Rt.-nek és a Zara Modennek sikerült nyereségesen működniük 2020-ban.

A divatipar nagyon megsínylette a koronavírus-járványt és az azzal járó korlátozásokat, a kézdivásárhelyi konfekciógyárak azonban viszonylag jól vészelték át a válságot. A legnagyobb háromszéki készruhagyártó, a német tulajdonban levő Zara Moden annak ellenére nyereséggel zárta a tavalyi évet, hogy a megcsappanó megrendelések miatt az árbevétele 152 millió lejről 131 millióra csökkent. A vállalat 6,5 millió lej nyereséget ért el, mintegy 40 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Az ugyanazon cégcsoporthoz tartozó New Fashion 2 millió lejes deficittel zárta az évet, annak következtében, hogy bevételei 62 millióról 51,5 millióra estek vissza. Mindkét cég elbocsátásokkal próbálta kompenzálni a korábbinál kisebb forgalmat: a Zara Modennél 762-ről 679-re, a New Fashion esetében 944-ről 848-ra csökkent a dolgozók száma.

Nyereséges volt a legrégibbi, 1969 óta működő kézdivásárhelyi készruhagyár, a Secuiana is 3,6 millió lej profitot termelt. A részvénytársaság bevételei 30 százalékkal maradtak el a 2019-es értéktől, 23,7 millió lejt tettek ki. A nyereséges működésnek ára volt, az alkalmazottak létszáma 57 fővel csökkent 2019-hez képest.

A cégcsoporthoz tartozó három másik vállalat, a berecki Seconf, valamint a kézdivásárhelyi S’mode és Secuiana Trans nem tudott olyan jól alkalmazkodni a válsághelyzethez, mint a Secuiana. Valamennyinek körülbelül negyedével csökkent az árbevétele, az S’mode 1,5, a Seconf 740 ezer, a Secuiana Trans pedig 1,12 millió lej deficitelt könyvelt el. A dolgozóik átlagos eves létszáma is csökkent, összesen közel 60-nal.

A Secuiana Rt.-nek idehaza is vannak mintaboltjai, főleg plázákban, azonban a kézdivásárhelyi konfekciógyárak főleg külföldre dolgoznak, Németországba, Hollandiába, Franciaországba, Dániába, Görögországba, Belgiumba, Olaszországba és Nagy-Britanniába exportálnak.

(Nyitókép: Facebook/Secuiana)

Kapcsolódók

Kimaradt?