Újabb készruhagyárak szűnhetnek meg Romániában

Egy évtized alatt a Benetton romániai termelése 99,77 százalékkal esett vissza.

A tizedénél is kevesebbre esett vissza tavaly a világhírű olasz Benetton hazai leányvállalatának a forgalma. Az Olimpias Mfg Románia kft.-nek két gyára van, az egyik Nagyszebenben, a másik pedig Iași-ban. 2019-ban a cégnek még 16,4 millió lej volt az árbevétele, tavaly azonban már csak 1,5 millió. Három veszteséges év után azonban végre nyereséges volt az üzletmenet, 320 ezer lej profitot termelt a cég. A 2017-2019 időszakban az Olimpias Mfg veszteségei 23 millió lejt tettek ki.

Egy évtizeddel korábban a Benetton romániai leányvállalata még a 200 legnagyobb exportőr közé tartozott. 2011-ben 165-en dolgoztak a vállalatnál, amely 637 millió lej árbevétel mellett 43,5 millió lej profitot ért el. A tavalyi év végén már csak 6 alkalmazottja volt. Az Olimpias 2020-as árbevétele 0,23 százaléka volt a tíz évvel korábbi értéknek.

A 2000-es évek elején a Benettonak saját márkaboltjai is voltak Romániában, azonban 2010-ben ezeket bezárták. Jelenleg egyetlen, franchise rendszerben működő Benetton üzlet van az országban, Brassóban.

A Benetton romániai visszaszorulása a vállalat nemzetközi hanyatlásával párhuzamosan ment végbe, A családi vállalkozást 1965-ben alapították, két fő márkája a United Colors of Benetton és a Sisley. A 80-as és a 90-es években a világ egy vezető divatipari cége volt, utána azonban mélyrepülésbe ment át. 2000-ben még az Interbrands által összeállított, a világ legértékesebb márkáit tartalmazó toplista 75-ik helyén állt, két évre rá azonban kikerült az első százból. 2017-ben a vállalat 180 millió eurós veszteséggel zárta az évet.

A Benetton hazai gyárainak bezárása nem lenne meglepetés, része a hazai textilipar általános leépülésének. Ennek két fő oka az munkaerőhiány, illetve a növekvő bérek, ami miatt a külföldi megrendelők számára már nem igazán kifizetődő Romániában dolgoztatni.

(Nyitókép: Facebook/Benetton)

Kapcsolódók

Kimaradt?