Átírta a járvány az erőviszonyokat a hazai készruha-kereskedelemben

Kevesebb és olcsóbb készruhát vásároltunk tavaly, aminek a nagy, nyugati márkák itták meg a levét.

Új piacvezetője van idehaza a készruha-kereskedelemnek. Az első számú piaci szereplő az azonos nevű áruházakat üzemeltető lengyel Pepco. A jellemzően olcsó termékeket forgalmazó cég a tavalyi kedvezőtlen viszonyok ellenére is növelni tudta az árbevételét 1,348 milliárd lejről 1,380 milliárdra. Ez nagyrészt annak az eredménye, hogy a gazdasági válság ellenére is terjeszkedett, új áruházakat nyitott. Ezért aztán az alkalmazottak száma is nőtt, 2 700-ról 3 100-ra.

A körülbelül 300 áruházat üzemeltető Pepco a spanyok Inditexet taszította le a trónról. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Amancio Ortega tulajdonában levő cég gyengén muzsikált tavaly, romániai árbevétele 27 százalékkal csökkent. 2019-ben még 1,8336 milliárd lejes forgalmat bonyolított, tavaly azonban ez 1,333 milliárdra csökkent.

A spanyol vállalat nyolc márkanév alatt működtet boltokat Romániában. Ezek közül leginkább a Zara és a Stradivarius szenvedte meg a koronavírus-járványt, előbbi eladásai 31,9, utóbbié 31,8 százalékkal csökkentek. Az Inditex birodalom boltjai közül csak az Oysho és a Zara Home növelte a bevételeit tavaly. Hogy pont ez a kettő, az nem véletlen, mivel előbbi hálóruhát és fehérneműt, utóbbi pedig lakberendezési termékeket forgalmaz, mindezekre pedig olyankor is szükség van, amikor nem lehet kijárni a házból, korlátozottak az utazási lehetőségek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Míg a Pepco terjeszkedett, az Inditex kénytelen volt bezárni négy boltját, a többiben pedig elbocsátották a személyzet egy részét. Emiatt az alkalmazottak száma mintegy 40 százalékkal csökkent, 1 365 főre.

Az Inditex helyzete nem kirívó, tavaly a készruha-kereskedők zöme súlyos értékesítési nehézségekkel küzdött. A H&M is szenvedett, a bevételei 211 millió lejről 143 millióra csökkentek. A svéd divatipari vállalat nyereséges volt az elmúlt évtizedben, azonban a tavalyi évet 4,6 millió lej veszteséggel zárta. 2019-ben még 14 millió lej volt a nyeresége.

(Nyitókép: Wikipedia)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?