Így látják az üzletemberek a 2021-es költségvetés-tervezetet

Nagy pozitívum, hogy a beruházások a GDP 5,5 százalékot kapják, a közalkalmazotti bérek és a szociális kiadások azonban elviszik az adóbevételek 95 százalékát, ami fenntarthatatlan.

Erényeket és gyengeségeket is talált a 2021-es költségvetés tervezetében a Concordia Munkaadói Szövetség. Az üzletembereket tömörítő érdekvédelmi szervezet nagyon pozitívan értékeli, hogy beruházásokra a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékának megfelelő összeget irányzott elő a kormány. A Concordia állásfoglalása szerint ez egyértelmű változást jelent a korábbi években alkalmazott megközelítéshez képest, amikor a beruházásokat elhanyagolták. Ezzel szorosan összefügg, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 10 százalékkal több jut, mint tavaly.

Az uniós projektek önrészének a finanszírozására 1 százalékponttal többet szánnak, mint 2020-ban, ami annak a jele, hogy a kormány a pénzlehívás hatékonyságának emelésére törekszik. Az üzletemberek értékelik, hogy a tavalyihoz képest megduplázódott a kis- és középvállalkozások támogatására szánt összeg. A Concordia szerint a költségvetés felépítése tükrözi az államháztartási hiány csökkentésére irányuló szándékot.

A vállalkozói szervezet a legnagyobb veszélynek azt látja, hogy az adóbevételek közel 95 százaléka közalkalmazotti bérekre és szociális kiadásokra megy el idén. „Ez rövid távon is fenntarthatatlan” – áll a Concordia állásfoglalásában. Az üzletemberek szerint az oktatás és az egészségügy 2021-ben is alulfinanszírozottak lesznek, s valószínűnek tartják, hogy a munkanélküliséggel kapcsolatos kiadásokra elkülönített 1,4 milliárd lej nem lesz elég, figyelembe véve, hogy tavaly 3 milliárdot költöttek erre a célra.

A Concordia szükségesnek tartja, hogy az elkövetkező években az aktuális kormány behatóbban egyeztessen a társadalmi partnerekkel, s főleg az üzleti világgal a költségvetés tervezetének kidolgozásakor.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?