Háztartási gépek roncsprogramja: fél óra alatt kimerült a második szakaszra szánt keret

Mindössze 35 perc alatt elfogyott a háztartási gépek roncsprogramjának második szakaszára kiutalt 30 millió lejes büdzsé - tájékoztat Facebook-oldalán a Környezetvédelmi Alap (AFM).

“A második szakasz startját követően 35 perc alatt elfogyott a televíziók, laptopok és táblagépek vásárlására juttatandó voucherekre kiutalt 30 millió lejes keretösszeg. A voucherek június 7-én, hétfőn válnak aktívvá” - közölte az intézmény.

Mint írtuk, pénteken 10 órakor rajtolt a háztartási gépek roncsprogramjának második szakasza, amelyben televíziók, laptopok és táblagépek vásárlását támogató utalványokat bocsátanak ki. Azok, akik televíziót kívánnak vásárolni, beadhatnak egy régi készüléket, laptopok és táblagépek vásárlása esetén pedig vagy régi személyi számítógépet kell leadni, vagy a programban szereplő más háztartási gépet, régi laptopon és táblagépen kívül. A legalább E energiahatékonysági osztályba tartozó televíziók vásárlását 400 lejjel, a laptopok beszerzését 500 lejjel, táblagépek vásárlását 300 lejjel támogatják.

Az AFM szerint az első szakaszban jóváhagyott voucherek közül ez idáig 34.000-et használtak fel, ezek június 8-áig érvényesek. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a program első szakaszára fordított összeg mintegy 45 százalékát vásárolták le eddig, így valószínűsíthető, hogy marad felhasználatlan pénz. Ezt, illetve majd a második és a harmadik szakaszban le nem vásárolt összegeket ismét elérhetővé teszik majd a program egy újabb, a nyáron sorra kerülő kiadásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A háztartási gépek roncsprogramja május 14-én indult, a regisztráció egy héten át zajlott. A többszakaszos program keretében május 21-étől június 3-áig mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre, mélyhűtőkre lehetett vouchereket lefoglalni, június 4-e és 17-e között televíziók, laptopok és táblagépek, június 18-a és július elseje között pedig klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására igényelhetők az utalványok.

A háztartási gépek idei roncsprogramjára 75 millió lejt különítettek el, ami csaknem kétszerese a 2019-ben kiutalt 40 millió lejes keretnek.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?