banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Elindult a háztartási gépek roncsprogramja: az online platform most sem tökéletes

75 millióval támogatja a kormány az elavult háztartási gépek lecserélését.

Pénteken 10 órakor elindult a háztartási gépek tavalyról az idei tavaszra átcsúszott roncsprogramja. Decemberben az utolsó pillanatban fújták le a programot, mivel felmerült a gyanú, hogy a lebonyolítására létrehozott online platform biztonsági rését kihasználva, hackerek tömeges csalásra készülnek.

A biztonsági hiányosságokat sikerült orvosolni, azonban a platform még mindig távol áll a tökéletestől. Olvasónk, B., körülbelül fél órával a kezdés után ült le a számítógép elé, hogy feliratkozzon, mivel televíziót szeretne vásárolni. Sikerült regisztrálnia, s megkapta telefonon a regisztrációs kódot is, a program azonban nem engedte, hogy letöltse a továbblépéshez szükséges nyilatkozatot, hogy nincs tartozása a helyi-, illetve a központi költségvetés felé.

A délelőtt folyamán B. többször próbálkozott még, minden alkalommal sikertelenül. Arra, hogy elkésett-e a regisztrációval, vagy csak túlterhelt a rendszer, nem sikerült rájönnie. A honlap alján elméletileg meg kellene jelennie a program teljes keretösszegének, valamint valós időben a már igényelt utalványok összértékének, ám mindkét információ helye üres volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A háztartási gépek roncsprogramja, amely arra hivatott ösztönözni az embereket, hogy elavult termékeiket energetikailag hatékony újakra cseréljék, a Környezetvédelmi Alap égisze alatt fut. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter korábban elmondta, hogy 200 ezer résztvevőre számít. A program idei költségvetése jóval nagyobb, mint a korábbi években. Legutóbb 40 millió lej volt a keretösszeg, ez alkalommal azonban 75 millió.

Újdonság, hogy a korábbi évektől eltérően a program több szakaszban zajlik, s minden termékcsoportnak külön költségvetése van. Feliratkozni elméletileg május 20-ig lehet, a regisztráció ezen az oldalon keresztül történik. Május 21. és június 3. között a régi mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőket lehet leadni, június 4. és 17. között a televíziókat, laptopokat és táblagépeket, 18.-tól pedig a klímaberendezéseket, porszívókat és hajszárítókat. A régi háztartási gépekért kapott vásárlási utalványokat két hétig lehet felhasználni.

FISSÍTÉS: Olvasónk péntek délután jelezte, hogy többszöri próbálkozás után sikerült regisztrálnia az ügynökség honlapján. Letöltötte a pdf-formátumú nyilatkozatot, amelyet aláírva feltöltött a honlapra a személyi igazolványának fényképével együtt. Utóbbit azonban szintén csak többszöri próbálkozás után sikerült megtennie, a rendszer eleinte nem fogadta el a fotót. A regisztráció ezzel lezárult. A következő lépést legközelebb június 4-én kell megtennie, amikor televíziókra, laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet foglalni.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?