A vártnál kevesebben jelentkeztek a háztartási gépek roncsprogramjára

Mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőkre 30 millió lej összértékű vásárlási utalványt oszthatnak ki.

155 ezernél valamivel többen iratkoztak fel csütörtökig a háztartási gépek roncsprogramjára, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A feliratkozás csütörtökről péntekre virradó éjjel ért véget, de valószínűtlen, hogy a résztvevők száma elérte volna a 200 ezret, amennyire a minisztérium számított.

Május 21. és június 3. között a mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőket lehet leadni. Az ezekért kapott, 400 lejes vásárlási utalványokat két hét alatt kell felhasználni. Az utalványokat olyan, magas energetikai hatékonyságú termékek vásárlására lehet fordítani, amelyeknek az ára több mint kétszerese az utalványok értékének.

„70 ezer vásárlási utalványt utalhatunk ki a három kategória számára. Az elsőként sorra kerülő termékcsoport költségvetése 30 millió lej” – mondta Tánczos Barna. A korábbi években a háztartási gépek roncsprogramjának a költségvetése nem volt leosztva termékcsoportokra. A minisztérium azért vezette be idén ezt az újítást, mert a korábbi években aránytalanul sokan voltak azok, akik televíziót vásároltak.

A haszonélvezőknek ugyanabba a termékcsoportba tartozó háztartási gépet kell leadniuk, mint amilyet vásárolni szeretnének. Kivételt képeznek a mosogatógépek, a ruhaszárítók, a laptopok és a táblagépek. Ezek kiválthatóak bármilyen, a programban szereplő termékcsoporthoz tartozó géppel, a laptopokért és a táblagépekért pedig régi asztali számítógépet is le lehet adni, képernyővel együtt.

A program idei költségvetése közel duplája a legutóbbinak, 75 millió lej.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?