Hatalmas biznisz a Mount Everest-expedíciók szervezése

Néhány év alatt megduplázódott az összeg, amit a csúcstámadásra vállalkozóktól elkérnek, a luxusszolgáltatások ára meghaladja a 200 ezer dollárt.  

Átlagosan fejenként 61 ezer dollárba kerül egy expedíció a Mount Everest csúcsára – erre a megállapításra jutott a Világgazdaság a világ legmagasabb pontjára szerevezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit megvizsgálva.Fotó: Wikipedia

Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően nagy szórást mutat. A legolcsóbb mászások 30 ezer dollárról indulnak, igaz, ezekből nincs túl sok, körülbelül tucatnyi. A legjellemzőbb árszint 50–70 ezer dollár között alakul, de a 100 ezer dolláros sáv fölött is akad néhány ügynökség, amely csúcstámadásokat kínál. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollárról szól.

Az infláció egyébként a Himalájában is méretes, 2018 körül a kereskedelmi expedíciók legmagasabb díjai még 40 és 100 ezer dollár között mozogtak. Öt éven belül tehát megduplázódtak az árak.

A világ legmagasabb hegye inspiráló és impozáns. Azt mondják, hogy a Mount Everest megmászásához némi alázatra és saját jelentéktelenségünk felismerésére van szükség. Mindez azonban nem jelenti, hogy kompromisszumot kellene kötni a kényelem és a biztonság terén – ezzel a mottóval hirdeti magát a 220 ezer dolláros Mount Everest Signature Expedition. Azt ígérik, mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják az ügyfeleiket 8848 méter magasra. A koncepció kidolgozója Lukas Furtenbach, a 40-es évei derekán járó osztrák hegymászó. A villámmászás központi eleme a hypoxiás, tehát az oxigénhiányos állapot előidézése otthoni körülmények között. Ezt jellemzően egy speciális sátorban történik, az adott hegymászó itt tölti a csúcstámadás előtti nyolc hét éjszakáit. Ezzel szoktatja hozzá a szervezetét a Mount Everest légköri viszonyaihoz: 8000 méter fölött a szokásos oxigénszint 20-30 százaléka áll rendelkezésre, ami rendkívül alacsony szaturációt okoz az emberi szervezetben. 

Csúcsforgalom az Everesten

Visszatérve a kínált szolgáltatásokra, az Mount Everest Signature Expedition többek között személyre szabott edzéstervvel, orvosi konzultációval, két dedikált, rutinos serpával, saját hegyivezetővel, luxus, 80 négyzetméteres, fűtött alaptábori sátorszállással, VIP-transzferrel, és az expedíció videós és képi dokumentálásával csábítja magához az ügyfeleket. Nem mellesleg százszázalékos csúcstámadási sikert tud felmutatni. Akárki azonban nem bízhatja meg az ügynökséget, csak felkészült és egészségi szempontból alkalmas mászókat vállalnak el.

A statisztikák szerint elég sokan, sőt egyre többen. Egyáltalán nem látszik, hogy a húzós költségek visszavetnék az expedíciók számát. A 2023-as tavaszi szezon minden idők legnagyobb forgalmát hozta el, a nepáli tisztviselők rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre. Ez jócskán meghaladja a 2021-es eddigi maximumot, akkor 408 engedély született. Mindez azt jelentette, hogy a serpákkal és a támogató személyzettel együtt több mint 1200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, mintegy 50 százalékuk sikerrel. Becslések szerint 600-an értek célt, 350 serpa és 250 ügyfél.

Ezzel együtt sem alakult ki „dugó” a hegy szűk keresztmetszetét jelentő Hillary Stepnél, amire pedig egyébként számos évben volt példa, így 2016-ban és 2019-ben is. Ez főleg a rossz időjárási körülményeknek, a hidegnek és a szélnek tudható be, ami miatt a hegymászók tömegei fordultak vissza.

Jövőre még több expedícióval számolnak a hozzáértők, miután nemcsak a nepáli, hanem a kínai oldalon lévő útvonalak is megnyílnak az ügyfelek előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?