Hatalmas az érdeklődés az Új Otthon program iránt

Hét hét leforgása alatt elfogyott a program keretösszegének 43 százaléka.

Az idei Új Otthon program március végén indult. Az azóta eltelt kevesebb mint két hónap alatt az országos garanciaalap (FNGCIMM) körülbelül 5 ezer hitelkérelmet hagyott jóvá, 646 millió lej értékben. „A 2021-es program számára biztosított 1,5 milliárd lejes garancia keretnek a 43 százaléka elfogyott, az igénylések száma pedig rekordértékű, napi 200” – tájékoztatott az FNGCIMM.

Az országos garanciaalap azt is közölte, hogy a szabályosan összeállított, minden szükséges iratot tartalmazó dokumentációk esetében az igénylés elbírálása 48 óra alatt megtörténik. Az idei programban 14 bank vesz részt, a hitelkérelmeket ezekhez kell benyújtani.

A korábban Első Otthon néven futó, a lakásvásárlást megkönnyíteni hivatott program 2009-ben indult. Korábban a program keretében lakást vásárlók 5 százalékos önrésszel kellett rendelkezzenek. Idén ez 15 százalékra nőtt, azonban a megvásárolható ingatlanok értéke is nagyobb, 140 ezer euró. Ez kizárólag az újépítésű lakásokra vonatkozik. A régi ingatlanok esetében az értékhatár 70 ezer euró, az önrész pedig 5 százalék maradt. Újépítésűnek azon lakások minősülnek, amelyeket 5 évnél nem régebben adtak át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Román Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent az 5 százalékos önrészű jelzálog hitelek aránya, tavaly már 30 százalékot sem tettek ki. 2020-ban az ügyfelek az olyan hitelkonstrukciókat részesítették előnyben, melyekben az önrész aránya 15 és 25 százalék között mozgott. Az Új Otthon program keretében felvett lakáshitelek kamata alacsonyabb a piaci átlagnál.

Idén márciusban a bankok 1,7 milliárd lej értékben hagytak jóvá hiteleket ingatlan vásárlásra. Ez az elmúlt 14 év legmagasabb értéke. Ebben nincsenek Új Otthonos kölcsönök, mivel a program csak a hónap végén indult.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?