Megdőlt egy negatív rekord: a megszűnés felé tart az állami lakásépítés

Tavaly ezernél kevesebb állami lakást adtak át, tíz évvel korábban még 5 ezernél többet.

Romániának van Országos Lakásügynöksége (ANL), annak pedig négy országos lakásépítési programja, az állami szociális célú ingatlanfejlesztés terén tehát csak egyetlen dologból van hiány: lakásból. Tavaly negatív rekordot döntött az állami lakásépítés, az átadott otthonok száma az ezret sem érte el.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2019-ben közpénzből mindössze 862 lakás épült. Az elmúlt ötven évben nem volt rá példa, hogy az állam ezernél kevesebb lakást húzzon fel. 2018-ban még 2004 lakást épített az állam. A korábbi mélypontot 2016 jelentette, 1 228 ingatlannal. 1994-ben még 10 ezernél több állami tulajdonban levő lakást adtak át, utána azonban ezek száma évről-évre csökkent.

Az ANL létrehozását követően megugrott a költségvetési forrásokból finanszírozott ingatlanfejlesztés: 2003-ban 6 137, egy évre rá pedig 4 939 lakást adtak át. 2008-ban, a pénzügyi világválság kirobbanásának évében 6 084 lakást épített az állam, utána azonban ezek száma rohamosan csökkent, az utóbbi öt évből pedig egyetlen egyben haladta meg kevéssel a 2 ezret. Tekintettel a gazdasági helyzetre és a költségvetés állapotára, az állam aktivitása az ingatlanpiacon minden bizonnyal az elkövetkező években is minimális lesz.

Tavaly csaknem 28 százalékkal nőtt a román építőipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, miután 2018-ban 4,1 százalékkal, 2017-ben 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben. Idén pedig az első hét hónapban 18,1 százalékkal nőtt a hazai építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten. A nyers adatok szerint a bővülés főleg a karbantartási és javítási munkáknak, illetve a felújításoknak köszönhető, amelyek volumene 48 és 48,2 százalékkal bővült. Az új építéseknél 6,2 százalékos volt a bővülés.    

A legdrágább ANL-lakás 134 ezer euró

Az állami források elapadásával párhuzamosan, a versenyszféra aktivitása folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban. A csúcsot 2019 jelentette, a rendszerváltás óta nem volt olyan év, melyben annyi lakás épült volna, mint tavaly, összesen 67 488.

Az ANL jelenleg négy program keretében épít lakásokat: eladásra jelzálogkölcsönnel, bérleményként fiatalok számára, melyek utóbb szintén megvásárolhatók, szociális céllal roma közösségek számára, illetve szolgálati lakásként falun dolgozó pedagógusoknak, orvosoknak és ápolóknak. Az első programnak sok értelme nincs, a keretében épült ingatlanokat ugyanis piaci áron kínálják, ráadásul ott, ahol a magánszektor is nagyon aktív az ingatlanfejlesztés terén.

Az ügynökség honlapja szerint jelenleg 55, jelzálogkölcsönre megvásárolható bukaresti ANL lakás van, ezek ára 50 ezer és 134 ezer euró között van. Előbbi egy 49 négyzetméteres garzon, utóbbi négyszobás lakás.

A tavaly elkészült lakások közül a legtöbb kettő, illetve háromszobás volt, mindkét kategóriában 20 ezernél valamivel többet adtak át. Garzonból 5 528 készült, ami 61 százalékkal több annál, amennyit 2017-ben adtak át. Szakemberek szerint a garzonok aránya az elkövetkező időszakban tovább fog nőni, mivel a teljes lakásállományon belül kevés van belőlük, az irántuk való kereslet pedig nagy.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?