Hamis eredetmegjelöléssel hozták forgalomba a túlvegyszerezett narancsot

Bár a szállítmány Egyiptomból érkezett, állítólag tévedésből, átrakták görög ládákba.

Hamis eredetmegjelöléssel értékesített 20 tonna narancsot egy bukaresti importőr cég, az Andros Stil. Bár a gyümölcs Egyiptomból érkezett, a cég dolgozói görög ládákba rakták át, mielőtt tovább küldték volna. 12,4 tonnát a Carrefour vásárolt meg, a fennmaradó mennyiséget pedig kisebb tételekben adták el Dâmbovița és Ilfov megyékben.Aki nem fogyasztotta el, visszaviheti a Carrefourba/Fotó: Pengő Zoltán

Az Andros Stil azt állítja, hogy emberi mulasztás történt, nem volt szó szándékosságról, ezt a magyarázatot azonban nem mindenki hiszi el, főleg, hogy a gyümölcs héján a megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szer maradt vissza. „Arra gyanakszom, hogy ez az eredet megváltoztatására tett egyértelmű kísérlet. Azt állítom, hogy fennáll a csalás gyanúja. A kivizsgálás folyamatban van, s amennyiben a gyanú beigazolódik, az illetékes szervekhez fogunk fordulni” – nyilatkozta Mihai Ponea, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) alelnöke.

Mivel a túlvegyszerezett narancs fogyasztásra nem alkalmas, a Carrefour kivonta a forgalomból. Az áruházlánc december 23. és január 5. között árusította a hamis eredetmegjelölésű gyümölcsöt. Mindazokat, akik vásároltak belőle, de még nem fogyasztották el, arra kérik, semmisítsék meg vagy vigyék vissza az áruházba, ahonnan vették. A vásárlók visszakapják a narancs ellenértékét a kasszabon felmutatása nélkül is.

Kapcsolódók

Kimaradt?