Huszonhét megyében vannak sertéspestisgócok

Huszonhét megye 147 településén 243 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az elmúlt egy hét alatt 15 új fertőzésgóc jelent meg (két-két eset Bihar, Dolj, Teleorman, Iaşi, és Szatmár megyében, és egy-egy eset Fehér, Buzău, Konstanca, Giurgiu és Vâlcea megyében), és 44-et sikerült felszámolni (23-at Teleorman, 14-et Prahova, négyet Buzău, kettőt Bákó és egyet Galac megyében).

A kórt 3697 vaddisznónál is kimutatták. Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta országos szinten 15 133 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 441 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Ukrajnában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, és Görögországban is azonosítottak afrikaisertéspestis-gócokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?