Sertéspestis Romániában: 9 új gócpont jelent meg, 26-ot felszámoltak

Huszonhárom romániai megye 144 településén 269 sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az elmúlt egy hét alatt kilenc új fertőzésgóc jelent meg (Teleorman, Szeben és Bákó megyében kettő-kettő, Máramaros, Olt és Bihar megyében egy-egy) és 26-ot sikerült felszámolni (ebből 17-et Teleorman megyében). Tizenhét megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta országos szinten 15 128 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,97 millió lej kártérítést utaltak. Eddig összesen 3672 vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Görögországban is azonosítottak sertéspestis-gócokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?