Huszonhárom megyében vannak sertéspestisgócok

Huszonhárom megye 139 településén 266 afrikai sertéspestisgócot tartanak nyilván jelenleg – közölte hét végén az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az elmúlt egy hét alatt nyolc új fertőzésgóc jelent meg (Teleorman megyében kettő, Szeben, Gorj, Prahova, Fehér, Olt és Bihar megyében egy-egy) és hatot sikerült felszámolni (hármat-hármat Teleorman és Prahova megyében).

Tizenhét megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta országos szinten 15 121 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,9 millió lej kártérítést utaltak. Eddig összesen 3574 vaddisznónál mutatták ki a fertőzést. Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Görögországban is azonosítottak afrikaisertéspestis-gócokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?